Autó, Gumiabroncs - Járműalkatrész, Eső, Közelkép, Télen

Döbbenetes statisztika a magyar autósokról: csomóan nem csinálják ezt meg, pedig életet menthet

2024. október 25. 15:31

A hazai autósok több mint kétharmada cseréli le minden évben télire a nyári gumit a hideg idő beköszöntével, ugyanakkor nagyjából csak egynegyedük viszi el szervizbe járművét, hogy átnézesse, alkalmas-e a téli közlekedésre – derül ki egy új kutatásból.

A téli időszak kihívásokat tartogat a sofőrök és a járművek számára egyaránt, így érdemes előre gondoskodni arról, hogy a vezetői képességek és az autó műszaki állapota kapcsán egyaránt készen álljunk a hideg idő érkezésére. A Chery Group legújabb kutatásában azt vizsgálta, hogy a magyar autósok hogyan készülnek a télre.

A felmérés során megkérdezett több mint 800 járműtulajdonos többsége nem igazán viszi túlzásba az autója műszaki felkészítését. A válaszadók 37 százaléka saját maga ellenőriz mindent, esetleg családi vagy baráti segítséget kér ehhez.

További 26 százalék számára a járműve felkészítése a hideg érkezésére kimerül a fagyálló ellenőrzésében és a szélvédőmosó télire történő lecserélésében. Ugyanilyen arányban vannak azonban azok, akik komolyabban veszik a tél közeledését és szervizbe viszik autójukat, hogy műszakilag is megfeleljen a megváltozott körülményeknek. Az ugyanakkor mindenképpen biztató, hogy a megkérdezett autósok kevesebb mint egytizede jelezte azt, hogy egyáltalán nem készül a hidegebb időszakra, mivel úgy véli, hogy ráér akkor reagálni, ha valami miatt mindenképpen szükséges.

A téli útviszonyokra ritkán készülünk, a rutinjukban bíznak sokan

Az autó felkészítése mellett a sofőröknek is érdemes legalább átgondolniuk, hogy télen milyen helyzetekre lehet számítani az utakon és azokat hogyan kell lereagálni. A Chery Group kutatása alapján többségben vannak azok, akik tudatosan készülnek a hideg érkezésére. A válaszadók 26 százaléka tájékozódik autószerelőnél, szakembernél, és ugyanilyen arányban vannak azok, akik családtagoktól, a párjuktól, esetleg barátoktól kérnek tanácsokat a téli vezetéssel kapcsolatban.

A megkérdezettek valamivel több mint tizede az interneten tájékozódik szakmai cikkekből, videókból. A felmérésben résztvevők kicsit több mint harmada jelezte, hogy annyira rutinos sofőrnek tartja magát, hogy nincs szüksége arra, hogy külön készüljön a téli autózásra. Meglepő módon, ha rendkívül kevesen is – a válaszadók mindössze 3 százaléka –, de

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

voltak olyanok is, akik a felkínált válaszlehetőségek közül azt jelölték meg, hogy télre leteszik az autót és csak tavasszal kezdik újra használni.

Kulcskérdés a gumiabroncs, amire figyelünk is

A járművek műszaki felkészítése kapcsán talán az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen abronccsal futnak neki az autósok a télnek. A kutatás során a megkérdezettek 68 százaléka jelezte azt, hogy minden évben nyáriról téli gumira vált a hideg érkezésével. A válaszadók kicsit több mint ötöde használ négyévszakos gumit, valamivel kevesebb mint tizede pedig egész évben téli gumival jár.

Minimális azok aránya, akik a nyári gumit hagyják fent egész évben, az összes megkérdezett 3 százaléka válaszolta ezt. Az ő esetükben a relatív többség (45 százalék) azért dönt így, mert anyagilag nem engedheti meg magának a váltást, vagy nem tudja hol tárolni a lecserélt abroncsokat. A megkérdezettek negyede jelezte azt, hogy annyira jól vezet, hogy számára a téli útviszonyok nyári gumival sem okoznak problémát. A nyári-téli gumiváltást kihagyók között ugyanilyen arányban vannak azok, akik azért nem cserélnek, mert amióta ennyire enyhék a telek, nem foglalkoznak ezzel a dologgal.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 25. péntek
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?