18 °C Budapest
car horn drive driver

Drasztikus változást hozhat az új KRESZ: ez nemcsak az autósokat, hanem a gyalogosokat is érinti

2024. október 23. 09:29

Összhangot teremtenek a KRESZ, a gépjárművezető-képzés, az útügyi szabályok és a szankciórendszer között - írja a Közlekedésbiztonság. Egyszerűbb, érthetőbb lesz a KRESZ nyelvezete, egyértelműek és egységesek lesznek a közlekedési módok találkozására, együtt haladására vonatkozó szabályok. Indokolatlanul vészfékezni és túl lassan haladni is tilos lenne, a mentőtől 4 másodperces követési távolság tartandó - sorolják a terveket.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a szakfeladatokat ellátó KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet Nonprofit Kft. (KTI) széleskörű szakmai, tudományos és társadalmi egyeztetés sorozat keretében készítik elő a közlekedési szabályrendszer átfogó megújítását, amelynek részeként egy új KRESZ is készül. A különböző szakértő testületekben több, mint 50 szervezet 105 szakértője vesz részt, a közlekedési tárca és a KTI szakemberei mellett a műszaki felsőoktatás, a mérnöki kamara, a kormányhivatalok, a rendőrség, a különböző szakmai-, érdekképviseleti szervek, a bíróságok, az ügyészségek, a közútkezelők, és más érintettek bevonásával zajlik a szabályrendszer előkészítése - írja a lap. A közlekedési szabályrendszerhez, kiemelten a KRESZ-hez már több, mint 550 javaslat fogalmazódott meg.

Korábban már bemutatták a gyalogosokra, a kerékpárosokra, a mikromobilitási eszközt használókra, valamint a motorkerékpárosokra vonatkozó szabályrendszer módosításával kapcsolatos elképzeléseket. Most a gépjárművel közlekedőkre vonatkozó szabályok és lehetséges szabályok kerülnek napirendre. Olyan minden közlekedőt érintő kérdések kerültek terítékre, mint például, hogy miképpen változhatnak a különböző közlekedési terek használatának szabályai, a követési távolságra vonatkozó előírások, a sebességkorlátozás vagy egy másik jármű melletti elhaladás, előzés és az oldaltávolság-tartás szabályai.

Olyan KRESZ-t szeretnénk, mondta el egy háttérbeszélgetésen Dr. Kerékgyártó János, az ÉKM közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára, ami úgy növeli a közlekedésbiztonságot, hogy közben nem csökkenti a forgalom haladását, a közlekedési terek forgalomáteresztő képességét. Ugyanakkor azt is szeretnénk, hogy a KRESZ naprakész legyen, azaz épüljön bele azon új intézmények, jelenségek, technológiák szabályozása is, amelyek az utóbbi tíz-húsz-harminc évben megjelentek.

Kerékgyártó János hangsúlyozta: az ismertetett lehetséges változások még nem döntések, csak javaslatok. Ezekhez várják továbbra is az észrevételeket és a további javaslatokat.

Eddig megfogalmazott javaslatok a KRESZ megváltoztatásához:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • konzisztenciát kívánnak teremteni a KRESZ, valamint a hozzá köthető képzési-, útügyi-, műszaki- és szankciórendszerek szabályozása között
  • korszerűsítik a KRESZ nyelvezetét
  • különösen fontos a gépjármű-közlekedés és más közlekedési módok találkozása esetére egyértelmű szabályokat alkotni.
  • ahol előírás, a jövőben is rendelkeznie kell a járművezetőnek a vezetéshez szükséges jogosultsággal (vezetői engedéllyel) és járművezetésre képes állapotban legyen
  • tilos lenne a jövőben is a jogosultsággal nem rendelkező vagy vezetésre alkalmatlan állapotban lévő személynek átadni a volánt.
  • a járműveknek – ahol előírás – rendelkezniük kell érvényes forgalmi engedéllyel, észlelhetőnek kell lenni a hatósági jelzésüknek, műszaki és környezetvédelmi szempontból is meg kell felelniük az előírásoknak, nem rongálhatják az utakat és nem szennyezhetik a környezetet.
  • a napi elinduláskor - ahogy ma is - minden járművezetőnek el kellene végeznie bizonyos rutin ellenőrzési feladatokat, melyhez az elképzelések szerint az új szabályozás új támpontokat, javaslatokat is megfogalmaz majd. Rögzítik, hogy a féket, a kormányt, a világítást pontosan hogyan kell elindulás előtt ellenőrizni.
  • pontosítani tervezik a megkülönböztető és figyelmeztető jelzést használó járművekkel szembeni magatartási szabályokat

Megkülönböztető vagy figyelmeztető jelzést használó, valamint veszélyes anyagot szállító járművek esetén nagyobb követési távolságot kellene tartani, mint más járművektől.

  • egyszerűsítenék a lakó-pihenő övezetekre vonatkozó rendelkezéseket: kerékpárok és rollerek kivételével ott gépjárművek és egyéb járművek csak célforgalomban közlekedhetnének, és a sebességük nem haladhatja majd meg a 20 km/h-
  • vezetés közben továbbra is tilos lesz a mobiltelefon használata, de minden más technikai eszközé is, amelyek elvonhatják a járművezetők figyelmét a vezetéstől
  • megtiltanának a veszélyes manővereket (kaszkadőr vezetést), mint pl. a driftelés
  • bizonyos esetekben a ma érvényes sebességhatároknál magasabban állapítanák meg egyes járművek megengedett sebességét

Újdonság, hogy a jövőben az adott úttípusra általánosan előírtnál magasabb sebességgel is lehet majd közlekedni, amennyiben azt "sebességkorlátozást" jelző tábla engedi!

  • tilos lesz az indokolatlan vészfékezés és az indokolatlan lassú közlekedés is
  • részletesebben és egyértelműbben szabályoznák a szakértők a követés fogalmát és tartalmát: akkora követési távolságot kellene majd tartani, hogy az elöl haladó vészfékezése esetén is meg lehessen állni. Autópályán 2, lakott területen kívüli egyéb utakon egy másodperc lenne a követési távolság. A 3500 kg-ot vagy 7 métert meghaladó hosszúságú járművel lakott területen kívül mindenhol két másodperc lenne a követési távolság.
  • a javaslatok szerint a jövőben az irányjelzést az irányváltoztatás megkezdése előtt legalább két másodperccel el kellene kezdeni, és a manőver végéig fenn kellene tartani. Ez alól lehetnek kivételek a rolleresek, kerékpárosok, illetve más járművezetők is, ha esetükben az útviszonyok miatt az nem lenne biztonságos. A kerékpárosok, rolleresek a karjelzés mellett használhatnának irányjelzőt, vagy akár a lábukkal is jelezhetnék irányváltási szándékukat. Ez ügyben még gyűjtik a javaslatokat.
  • az új KRESZ figyelemfelhívás érdekében legalizálná a már ma is bevett gyakorlatnak számító rövid hangjelzést, dudálást és a fénykürt használatát - írta a lap.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 23. szerda
Gyöngyi
43. hét
Október 23.
Mole Avogadro nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?