15 °C Budapest
Indianapolis - Circa March 2022: Tesla EV electric vehicles on display. Tesla products include electric cars, battery energy storage and solar panels.

Nagy bajban a Tesla: súlyos vizsgálatot kapott a nyakába Elon Musk birodalma

2024. október 21. 11:14

Az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági felügyelete (NHTSA) vizsgálatot indított 2,4 millió Tesla jármű ellen, miután négy baleset történt a gyártó Full Self-Driving (FSD) szoftverének használata közben, köztük egy halálos baleset 2023-ban. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az FSD rendszer megfelelően képes-e kezelni a csökkent látási viszonyokat, és hogy szükség van-e visszahívásra.

Az Egyesült Államok közlekedésbiztonsági felügyelete (NHTSA) vizsgálatot indított 2,4 millió Tesla jármű ellen, amelyek a gyártó Full Self-Driving (FSD) szoftverével vannak felszerelve, miután négy ütközésről számoltak be, köztük egy 2023-as halálos balesetről. Az NHTSA előzetes értékelése az első lépés lehet egy esetleges visszahívás előtt, ha úgy találják, hogy ezek a járművek indokolatlan kockázatot jelentenek a közlekedésbiztonságra - írja a Reuters.

A fejlett vezetéstámogató rendszert érintő újabb vizsgálat akkor kezdődött, amikor Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója a vállalat fókuszát az önvezető technológiára és robotaxikra helyezte át, miközben a cég egyre nagyobb versennyel és csökkenő kereslettel szembesül az autóiparban. Múlt héten Musk bemutatta a Tesla kétszemélyes, kétüléses "Cybercab" robotaxi koncepcióját, amely kormány és pedálok nélkül, kamerákkal és mesterséges intelligenciával navigálna. A Tesla-nak NHTSA jóváhagyásra lenne szüksége, hogy egy ilyen, emberi vezérlőelemek nélküli járművet üzembe helyezhessen.

Az NHTSA azután nyitotta meg a vizsgálatot, hogy négy olyan balesetet jelentettek, amelyek során az FSD be volt kapcsolva csökkent látási viszonyok, például napfényvisszaverődés, köd vagy levegőben lévő por miatt. Az ügynökség szerint 2023 novemberében egy gyalogost gázolt halálra egy 2021-es Tesla Model Y Rimrockban, Arizonában. Egy másik balesetben sérülést is jelentettek. A vizsgálat a 2016-2024-es Model S és X járműveket, valamint a 2017-2024-es Model 3, 2020-2024-es Model Y és 2023-2024-es Cybertruck járműveket érinti.

A Tesla nem válaszolt a megkeresésekre, részvényei azonban 0,1%-kal emelkedtek a korai kereskedésben. A Tesla weboldalán azt közli, hogy az FSD szoftver használatához aktív vezetői felügyelet szükséges, és nem teszi a járműveket teljesen önvezetővé. Az NHTSA vizsgálja az FSD mérnöki rendszereinek képességeit a csökkent látási viszonyok felismerésére és megfelelő reagálására.

Az ügynökség azt is megkérdezi, hogy hasonló FSD balesetek történtek-e csökkent látási körülmények között, illetve hogy a Tesla frissítette-e vagy módosította-e az FSD rendszert oly módon, ami befolyásolhatja annak működését ilyen körülmények között. Az NHTSA szerint a vizsgálat során értékelik majd az esetleges frissítések időzítését, célját és képességeit, valamint a Tesla ezek biztonsági hatására vonatkozó értékelését.

A Tesla FSD technológiáját évek óta fejlesztik, és célja a magas szintű automatizáció elérése, ahol a jármű képes lenne a legtöbb vezetési feladatot emberi beavatkozás nélkül elvégezni. 2023 decemberében a Tesla több mint kétmillió járművet hívott vissza az Egyesült Államokban, hogy új biztonsági funkciókat telepítsen Autopilot rendszerébe. Az NHTSA még mindig vizsgálja, hogy ez a visszahívás elegendő volt-e a vezetői figyelmetlenség problémáinak kezelésére. 2023 októberében a Tesla bejelentette, hogy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma idézéseket adott ki az FSD és Autopilot rendszerekkel kapcsolatban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Legalább két halálos baleset történt már az FSD technológia használata során, köztük egy 2023 áprilisi eset, amikor egy Tesla Model S üzemelt FSD módban, amikor elütött és megölt egy 28 éves motorost Seattle közelében. Egyes iparági szakértők szerint a Tesla "csak kamerás" megközelítése a részben és teljesen autonóm vezetési rendszerekhez problémákat okozhat alacsony látási viszonyok között, mivel a járművek nem rendelkeznek tartalék érzékelőkkel.

Az időjárási körülmények befolyásolhatják a kamerák látási képességeit, és szerintem a szabályozói környezet is figyelembe fogja venni ezt

– mondta Jeff Schuster, a GlobalData alelnöke. „Ez az egyik legnagyobb akadály lehet az ilyen technológia és termékek rövid távú bevezetése előtt” – tette hozzá a Tesla robotaxijaira utalva. A cég versenytársai, amelyek robotaxikat működtetnek, drága érzékelőkre, például lidar és radar technológiára támaszkodnak a vezetési környezetek észlelésére.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 21. hétfő
Orsolya
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?