Elektromos autók töltőállomásaival ellátott parkoló.

Folytatódik az elektromos autók rohama: semmi nem állítja már meg a forradalmat?

2024. szeptember 19. 22:31

Az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos személygépkocsik száma több mint másfélszeresére nőtt Magyarországon idén január-augusztusban a megelőző év azonos időszakához képest.

Az újonnan forgalomba helyezett tisztán elektromos személygépkocsik száma több mint másfélszeresére nőtt hazánkban idén január-augusztusban a megelőző év azonos időszakához képest - kezdi közleményét az Energiaügyi Minisztérium. Az 53,5 százalékos gyarapodásnál egyedül a máltai adat volt kedvezőbb. Az uniós átlagos mutató pedig 8 százalékot meghaladó mértékű csökkenést jelez. Magyarország hasonló összevetésben júliusban is ezüstérmes volt a kontinensen, szintén a jelentősen alacsonyabb darabszámokat produkáló szigetország mögött. A kizárólag elektromos hajtású gépkocsikból nyáron állították forgalomba a hatvanezrediket idehaza.

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) augusztus havi számai uniós szinten közel százalékos visszaesést mutatnak a zöldautók regisztrációjában. Mindössze hét tagállamnál látható növekedés az elmúlt hónapra vonatkozó adatközlésben, ezek sorába tartozik Magyarország is.

Az idei bővülést nagyban előmozdította a hazai vállalkozások elektromos jármű beszerzéseit 30 milliárd forintos keretösszeggel ösztönző program. Mostanáig több mint 3700 pályázó igényelt állami hozzájárulást 3400 személyautó és közel 1100 kisteherautó megvásárlásához. Mintegy 2500 cégnek már meg is ítéltek 11,7 milliárd forintot, túlnyomó többségükkel megkötötték a támogatási szerződést, több mint tizedüknek kifizettek 1,1 milliárd forintot.

Az Energiaügyi Minisztérium a tiszta és csendes zöldautózás további terjedése érdekében a vidéki töltőhálózat fehér foltjainak felszámolását célzó programot indít a közeljövőben. A 28 milliárd forintos pályázatnak köszönhetően a fővároson kívül mintegy 100 új helyszínen létesülhetnek majd modern töltőállomások.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 20. péntek
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?