24 °C Budapest
Series of images to create a giff of the EU flag blowing in the wind and contorting with strong backlight

Kegyetlen üzenetet küldött az EU-nak Kína: nagyon rossz vége lehet az autóháborúnak

2024. szeptember 18. 11:11

Kína kereskedelmi minisztere figyelmeztette az Európai Uniót, hogy az elektromos járművekre kivetett vámok komolyan veszélyeztetik a kereskedelmi együttműködést, és mind Kínának, mind Németországnak ártanak. Wang Wentao a német alkancellárral folytatott tárgyalásai során kiemelte, hogy reméli, mielőbb megoldás születik az ügyben a WTO szabályai szerint. Németország elkötelezett a szabad kereskedelem mellett, és támogatja a Kína és az EU közötti konfliktus békés rendezését.

Kína kereskedelmi minisztere szerint az Európai Unió által az elektromos járművekre (EV) kivetett vámok „komolyan megzavarják” a kereskedelmi és befektetési együttműködést, és mind Kínának, mind Németországnak ártani fognak. A keddi tárgyalások során Wang Wentao a német alkancellárral és gazdasági miniszterrel, Robert Habeckkel elmondta, hogy reméli, minél hamarabb sikerül megoldást találni a Kereskedelmi Világszervezet szabályainak megfelelően, és elkerülni a Kína és az EU közötti gazdasági és kereskedelmi feszültségek eszkalációját – derült ki a Kína Kereskedelmi Minisztériuma által szerda reggel kiadott közleményből, amit a Reuters idézett.

Az Európai Bizottság a kínai gyártású elektromos járművekre akár 35,3%-os végleges vámokat javasol, a szokásos 10%-os EU-s autóimport-vám mellett. Wang Európában tárgyal a kínai gyártású EV-k elleni EU-s támogatásellenes ügyben, még a további vámokról szóló szavazás előtt. Wang hangsúlyozta, hogy reméli, Németország saját érdekei alapján cselekszik, és arra ösztönzi az Európai Bizottságot, hogy Kínával közös irányba dolgozzanak.

Habeck elmondta, hogy Németország támogatja a szabad kereskedelmet, üdvözli a kínai autó- és alkatrészgyártók európai befektetéseit, és arra fogja ösztönözni az Európai Bizottságot, hogy találjon megfelelő megoldást Kínával, és mindent megtegyen a kereskedelmi konfliktusok elkerüléséért – áll a minisztérium közleményében. Wang Berlinben Wolfgang Schmidt-tel, a német kancellári hivatal vezetőjével is találkozott, ahol elmondta, hogy Kína ragaszkodik a támogatásellenes ügy megfelelő rendezéséhez párbeszéd és konzultáció révén.

Wang szerint Kína mélyen csalódott, miután az EU figyelmen kívül hagyta Kína erőfeszítéseit, ragaszkodott a magas kiegyenlítő vámokhoz, és elhamarkodottan elutasította a kínai ipar által javasolt megoldási csomagot. Wang elmondta, hogy Kína nem adja fel erőfeszítéseit, és „az utolsó pillanatig” kitart a konzultációk mellett. „Remélhetőleg Németország, mint az EU egyik kulcsfontosságú tagja, vezető szerepet játszik, és aktívan ösztönzi az Európai Bizottságot, hogy politikai akaratot mutasson, és Kínával együtt dolgozzon a probléma megfelelő megoldásán” – mondta Wang a tárgyalásokról kiadott második közlemény szerint.

Címlapkép: Getty Images

Jelentem Mégsem
0 HOZZÁSZÓLÁS
Csak bejelentkezett felhasználó szólhat hozzá. Belépés itt!
Még nincsenek hozzászólások. Legyél te az első!
NEKED AJÁNLJUK
Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 19. csütörtök
Vilhelmina
38. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?