Elektromos autó töltése, töltőállomásra csatlakoztatva.

Gombamód szaporodnak az elektromos kocsik a magyar utakon: durva határt törtek át

2024. augusztus 12. 20:32

A Belügyminisztérium rendszeres adatközlése szerint az elmúlt hónapban elért gyarapodással mostanáig közel 61 ezer kizárólag elektromos hajtású gépkocsi állt forgalomba Magyarországon - olvasható az Energiaügyi Minisztérium Facebook-bejegyzésében. A teljes zöld rendszámos állomány a hibridekkel együtt júniusban múlta felül a 100 ezer darabot. Az újabb mérföldkő elérése a leginkább klímabarát flotta lendületes bővülését jelzi.

Az évtized elejéhez mérten a kizárólag elektromos hajtású gépjárművekből már közel nyolcszor több fut a hazai utakon. A 2020 eleji adatokhoz képest a zöld rendszámos járművek földrajzi eloszlása is kiegyensúlyozottabban alakul, akkor nagyjából a teljes flotta felét adták a fővárosi gépkocsik, ma már tízből hat a fővároson kívüli.

Környezetkímélő motorkerékpárból az elmúlt hónapban állt munkába a hatszázadik, tisztán elektromos tehergépkocsiból pedig a négyezredik. Előbbiekből több mint százat, utóbbiakból pedig több mint ezret helyeztek forgalomba 2024-ben világoszöld hatósági jelzéssel.

Idén állandósultak a rekorddöntések a zöldautózás hazai terjedésében. 2024 februárja óta minden hónapban bármelyik korábbi havi adatnál több környezetbarát járművet helyeztek forgalomba Magyarországon. Az élénkülés jelentős részben a vállalatok számára fél éve elérhető támogatási programnak tudható be. A 30 milliárd forintos kiírásban 2,8-4 millió forint állami hozzájárulás igényelhető tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához 2025 tavaszáig. A ma reggeli összesítés szerint eddig kereken 3500 támogatási kérelem érkezett be, a cégek több mint 4200 gépkocsi beszerzéséhez kértek összesen mintegy 16,4 milliárd forintot.

A jövő a zöldenergiáé. A legnagyobb szennyezők közé tartozó közúti közlekedés zöldítése nagyban előmozdíthatja a klímavállalások teljesítését is. A zöldautók nemcsak tisztábbak és csendesebbek a belső égésű motorral hajtottaknál, hanem működtetési-karbantartási költségeket is megtakaríthatnak üzemeltetőik számára. Az Energiaügyi Minisztérium az elektromos autózás további térnyerése érdekében a töltőállomási hálózat fehér foltjainak felszámolását szolgáló pályázatot készít elő 28 milliárd forint keretösszeggel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?