17 °C Budapest
piros fék fehér sportkocsi

Kiderült: ha ilyen kocsikat veszel, jó eséllyel csalás áldozatává válsz

2024. augusztus 8. 12:32

Az utóbbi évek során nem csökkent a magyar vásárlók német autók iránti lojalitása - derül ki a carVertical autóadat-szolgáltató cég által készített tanulmányból, amely a 2024 első felében leggyakrabban ellenőrzött autókat vizsgálta. Az Opel, a Volkswagen és a BMW idén is a legnépszerűbb használtautó-modellek között szerepeltek.

A carVertical platformján az év első felében a magyar autósokat leginkább a használt Opel Astrák története érdekelte, amelyek az összes ellenőrzött jármű 3,6%-át tették ki. Ezeket követték a Volkswagen Passat (3,3%), a BMW 3-as sorozat (2,9%), a Ford Focus (2,9%) és a Volkswagen Golf (2,8%) modellek. 2023 azonos időszakához képest a Passat volt a legtöbbször ellenőrzött autó, ezt követte a Golf. Az egyetlen újonc idén a Ford Mondeo volt, 1,8%-os részaránnyal.

Magyarországon a Kia Ceed népszerűsége ugrott a legnagyobbat

Az országban a legnagyobb mértékben a Kia Ceedeket ellenőrző autótörténetek száma nőtt a legnagyobb mértékben (+71,2%), ezt követte a BMW i sorozata (+62,7%), az Opel Zafira (+37,7%), a Toyota RAV4 (+34,7%) és a Ford Kuga (+33,5%). E modellek egyre növekvő népszerűsége jó hír azok számára, akik ilyen autót terveznek eladni. Minél keresettebb egy autó a használtpiacon, annál stabilabb az ára az amortizáció szempontjából.

A vizsgált országokban a Mini Coupé (+719,1%), a Tesla Model 3 (+534%), a Tesla Model X (+297,6%), az Audi RS7 (+262,2%) és a Jaguar E-Pace (+186,6%) népszerűsége nőtt a legnagyobb mértékben az idei év első felében.

A népszerű modelleknél gyakoribb a kilométeróra-csalás

A népszerű modellek gyakrabban válnak csalók célpontjaivá. Igen nagy számban találhatók a piacon manipulált kilométerórájú autók, márpedig ezekkel a járművek később számos probléma adódhat, amivel az új tulajdonosoknak számolniuk kell. Jócskán megnehezíti a gyártói ajánlások követését és rendszereskarbantartást, ha nem egyértelmű, hogy mennyit futott a jármű.

2024 első hat hónapjában Magyarországon az összes ellenőrzött Astra 6,1%-ának állították vissza a kilométeróráját, így a vásárlóknak különösen óvatosnak kell lenniük, és vásárlás előtt mindenképpen érdemes ellenőrizniük az autó történetét.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Stabilizálódik a használtautó-piac

Szinte minden piacot további stabilizálódás és fokozatos használtautó-árcsökkenés jellemez. A mérséklődő árak többek közt annak köszönhetők, hogy az új autók piaca fellendülésnek indult, tekintve, hogy megszűntek az autógyártásra néhány évvel ezelőtt még oly jellemző jelentős késések. Az új autók gyártásának növekedésével párhuzamosan egyre több használt modell kerül a másodlagos piacra.

Ami az elektromos járműveket illeti, azokban az országokban, ahol a közelmúltban új ösztönzőket vezettek be, újjáéledt az elektromos járművek piaca, de ez a tendencia csupán átmeneti. Hosszú távon az elektromos járművek piacának valószínűleg nehézségekkel kell majd szembenéznie, mivel egyes gyártók befektetéseiket ismét a belső égésű motoros autók gyártására összpontosítják.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 10. kedd
Nikolett, Hunor
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?