19 °C Budapest
Esztergom, 2022. október 20. Késztermék ellenõrzés az üzemrész fényfolyosójában az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én.MTI/Szigetváry Zsolt

Itt a friss toplista, ezek most Magyarország kedvenc autói: kihívóra talált a Suzuki?

2024. augusztus 4. 13:59

Elképesztő első 7 hónapot produkál a magyar autópiac, már ami a forgalomba helyezési számokat illeti: mint a friss adatokból kiderült, január és július között 71 867 darab személyautó kapott magyar rendszámot, tavaly ugyanebben az időszakban majdnem 11 százalékkal kevesebb. A friss adatbázisban azt is megnéztük, melyek most Magyarország kedvenc új autói: a toplista élén nagy meglepetés nincs, a Suzuki száguld a kettős győzelem felé - immár szokás szerint. Az ég kék, Magyarország kedvenc autója a Vitara.

8525 személyautó állt forgalomba Magyarországon júliusban a Datahouse friss adatai szerint. Ez 2,2 százalékkal több, mint a tavalyi év azonos hónapjában volt, viszont 4,8 százalékkal kevesebb, mint amennyi 2022 júliusában volt.

Az éves összesítés viszont elég jól néz ki, az első hét hónapban 71 867 darab személyautó kapott magyar rendszámot, tavaly ez csak 64 936 volt ebben az időszakban, majdnem 11 százalékos a növekedés.

Ugyanakkor a júliusi adatok is némileg torz képet adhatnak a piac valós helyzetéről. Korábbi interjúnkban Varjas Ádám, a Duna Autó kereskedelmi igazgatója rámutatott, hogy július 7-től bevezették a GSR 2-es szabályozást, amely előírja a személyautók és kishaszonjárművek kötelező biztonsági szolgáltatásait és felszereltségét. Ettől a naptól kezdve az EU-ban csak olyan autók helyezhetők forgalomba, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

Vannak olyan autók, amelyek ezeket az előírásokat még nem teljesítik, de itt vannak az országban vagy Európában – ugyanis ez nem speciálisan magyar probléma, hanem európai. Ezeket az autókat még a rendelet hatályba lépése előtt forgalomba kell helyezni

- ismertette. Emiatt a júniusi és júliusi forgalomba helyezési adatok nem feltétlenül tükrözik pontosan, hogy hány vevő volt ebben az időszakban a piacon, illetve hány új autót sikerült ténylegesen eladni az ügyfeleknek. Az adatokban szerepelnek a szabályváltozás előtt, sebtében forgalomba helyezett járművek is.

A júliusi statisztikák szerint a márkák versenyét a Toyota nyerte 1141 forgalomba helyezéssel, második a Suzuki volt 939 darabbal, harmadik pedig a Volkswagen 671-el, de a Ford is lőtávolban volt a dobogóra a 670 darab forgalomba helyezésével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Az éves összegzésben tartja előnyét a Suzuki, hét hónap alatt 9522 darab autójuk kapott magyar rendszámot, második a Toyota 8662-vel, és innentől kezdve a többieknek már távol van az első két helyezett. A harmadik helyen július végén a Skoda állt (5980 db), de a Volkswagen (5547 db) is lőtávon belül van. Az ötödik Kia és a kilencedik Nissan között 600 darabos a különbség, úgyhogy ebben a mezőnyben még tényleg bármi megtörténhet.

Ez most Magyarország kedvenc autója

A modellek versenyét július végén a Suzuki Vitara vezette 4685 forgalomba helyezéssel. Második helyen már jócskán lemaradva a Suzuki S-Cross áll, amiből 3598 darab állt forgalomba az első hét hónapban. Harmadik a Skoda Octavia 3542 forgalomba helyezéssel, úgyhogy ez még szoros befutó lehet a második félévben.

A mezőny többi része már eléggé le van szakadva a dobogósoktól: a negyedik Kia Ceed-ből 1927 állt forgalomba, az ötödik Nissan Quashqai 1922-n állt július végén, de a hatodik Toyota Corolla és a hetedik Dacia Duster sincs olyan sokkal lemaradva.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA 

NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?