19 °C Budapest
Halinin, Lengyelország - 2017. november 28: Elegáns és modern kulcs a BMW X3-ashoz egy kézben. A BMW járművei a világ egyik legnépszerűbb luxusautói közé tartoznak.

Erre a bejelentésre kevesen számítottak a BMW-től: aggasztó helyzetben a német autóóriás?

2024. augusztus 1. 16:30

A BMW legfrissebb negyedéves jelentése alacsonyabb nyereséghányadról számolt be az autóipari szegmensében, mint amit az elemzők vártak, amit a kínai piac gyengülése és az erősödő verseny okozott. A német autógyártó részvényei csökkentek, mivel az ágazat nehézségekkel küzd a helyi autógyártók és az elektromos járművek térnyerése miatt. Ugyanakkor a BMW erős keresletet tapasztal az elektromos modelljei iránt, ami kiemeli a vállalat jövőbeni növekedési lehetőségeit.

A BMW csütörtökön a vártnál alacsonyabb nyereséghányadot jelentett az alapvető autóipari szegmensében a második negyedév során, ami részvényeit érintette, mivel a fokozott verseny és a gyengébb kínai kereslet nyomást gyakorol az ágazatra. A német autógyártó kamat- és adófizetés előtti nyereséghányada (EBIT) az autószektorban 8,4%-ra esett vissza a tavalyi azonos időszakban mért 9,2%-ról, elmaradva az elemzők által várt 8,7%-tól a vállalat által összeállított konszenzus szerint - írja a Reuters.

A BMW és a többi autógyártó nyomás alatt állnak a kulcsfontosságú kínai piacukon, ahol a helyi autógyártók nagyobb részesedést szereznek az alacsonyabb árú elektromos járművekkel, ami arra kényszeríti európai riválisaikat, hogy csökkentsék áraikat. A BMW 4%-os visszaesést tapasztalt a kínai eladásokban az év első hat hónapjában, de jobban teljesített a régióban, mint a Volkswagen és a Mercedes. A BMW szerint a gazdasági helyzet Kínában a harmadik negyedévben stabilizálódni fog.

Kilőttek az elektromos autók

Az autógyártók nyomás alatt állnak, hogy bővítsék elektromos jármű kínálatukat, mivel Kínától az Európai Unióig és néhány amerikai államban is szabályozási határidők kezdik betiltani az új fosszilis üzemanyaggal működő autók értékesítését a következő évtized közepétől. A BMW, amelynek modellfrissítésekbe való nagyarányú beruházásai szintén terhelték a második negyedéves eredményét, erős keresletet tapasztal a teljesen elektromos modelljei iránt, ami megkülönbözteti a vállalatot a riválisoktól.

"Véleményünk szerint az e-mobilitás továbbra is a jövő fő hajtástechnológiája és elsődleges növekedési motorunk lesz," mondta Oliver Zipse vezérigazgató a befektetőknek tartott beszédében, hozzátéve, hogy a BMW a világ harmadik legnagyobb elektromos autógyártója. A BMW és kisebb márkái, a Mini és a Rolls-Royce, az év első felében negyedével növelték a tisztán elektromos autók eladását, így azok száma meghaladta a 190 ezret 2024 első felében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gépjárműipar szélesebb strukturális ellenszelére utalva, Walter Mertl pénzügyi igazgató elmondta, hogy a BMW további támogatási igényeket lát az ellátási láncában. A csoport fenntartotta 2024-es iránymutatását, jelezve, hogy az adózás előtti nyereség enyhe csökkenésére számít, feltéve, hogy a geopolitikai és makrogazdasági helyzet nem romlik, mondta Mertl. A vállalat egész éves célja az autószektorban az EBIT hányad tekintetében 8-10% közötti tartományban van.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 9. hétfő
Ádám
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?