27 °C Budapest
Policeman in uniform writes a fine to female driver. Law protection, car traffic inspector, safety control job

Autós nyaralásra készülsz? Erre jobb odafigyelni külföldön is, ha nem akarsz súlyos büntetést

2024. július 24. 09:25

Külföldi utazások során mindig felmerül a kérdés, hogy az adott ország rendőrei milyen dokumentumokat és kötelező tartozékokat kérhetnek az autósoktól. Lehetséges, hogy nyaralásunk alatt senki sem fog minket megállítani, azonban egy közúti rutin ellenőrzés vagy baleset esetén komoly büntetésre számíthatunk, ha nem vagyunk felkészülve az adott ország előírásaival – közölte a kreszvaltozas.hu.

Fontos, hogy mindig legyen nálunk útlevél vagy személyi igazolvány, jogosítvány, forgalmi engedély és a kötelező biztosítás meglétét igazoló zöld kártya, ha külföldre utazunk. Ez utóbbit a biztosítónktól kérhetjük utazás előtt, és elektronikus vagy postai úton kaphatjuk meg. Céges autó esetén szükség lehet határátlépési engedélyre is. Az utasbiztosítás és a casco biztosítás meglétét igazoló dokumentumok szintén hasznosak lehetnek.

A zöld kártya egy nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási igazolás, amely az autó érvényes biztosítását tanúsítja a külföldi utazások során. Ez a kártya csak a Zöldkártya Rendszer tagországaiban érvényes, így ha olyan országba utazunk, amely nincs benne ebben a rendszerben, az adott ország határán külön biztosítást kell kötnünk. Lízingelt jármű esetén az EU-n kívülre utazva igazolás szükséges a jármű jogszerű használatáról, amely tartalmazza az autó és a használó alapadatait.

Ezenkívül az országonként eltérő kötelező tartozékokat, mint a fényvisszaverő mellény, elakadásjelző háromszög, szonda, elsősegély-készlet, izzókészlet és néhol a kézi tűzoltó készülék is – érdemes lehet beszerezni.

Ezzel szemben nemrég számoltunk be róla, hogy Magyarországon például hamarosan KRESZ-változás jöhet, amelyre szintén érdemes a hazai autósoknak felkészülnie.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 7. szombat
Regina
36. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?