14 °C Budapest
Upset woman refueling the gas tank at fuel pump

Komoly hírt kaptak a magyar autósok: így alakulhatnak az üzemanyagárak, erre készülni kell

2024. július 10. 09:15

Az InfoRádióban a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó elmondta, hogy a hazai üzemanyagárak nem térnek el jelentősen a szomszédos országok átlagárától. Szerinte az utóbbi napokban bekövetkezett európai termékárak csökkenése hamarosan hatással lehet a hazai üzemanyagárakra is.

Mint ismert, Nagy Márton nemrég bejelentette az üzemanyag árstopot. A nemzetgazdasági miniszter hétfőn találkozott a magyar üzemanyag-kereskedők képviselőivel, köztük a Magyar Ásványolaj Szövetség és a Független Benzinkutak Szövetsége delegáltjaival, valamint a Mol képviselőivel. Az egyeztetés oka a hazai üzemanyagárak magas szintje volt, mivel a minisztérium szerint a benzin 8 forinttal, a gázolaj pedig 15 forinttal drágább, mint a szomszédos országokban. Mindkét szövetség javasolta a statisztikai összehasonlítás módszertanának módosítását, havi adatok használatával a heti helyett, hogy a régiós különbségeket jobban figyelembe vehessék. 

Grád Ottó szerint nem helyes, hogy az árfigyelő rendszerben távolabbi piacok, mint a lengyel vagy a bolgár, árait is figyelembe veszik. Ha csak a közvetlen szomszédok árait nézzük, a hazai árak nem térnek el jelentősen az átlagtól. A szövetség azt is javasolta, hogy havi adatok alapján történjenek az összehasonlítások, mert így az ármozgások dinamikája jobban követhető. Ezáltal valósabb képet kapunk, mivel az üzemanyagok európai jegyzésára, a kőolaj világpiaci ára és a devizaárfolyamok változása hirtelen jelentkezhet.

A főtitkár a nyár hátralévő részében várható üzemanyagárakról is beszélt.

Bár kockázatos előrejelzést készíteni, kedvező, hogy a Beryl hurrikán nem okozott komoly károkat, így nem volt jelentős hatással az amerikai piacra és a finomítói kapacitásokra, ami stabilizálta az európai piacokat is. Emellett a Közel-Keleten sincs eszkaláció, ami szintén segíti a piac normalizálódását. Ha nem történik rendkívüli politikai esemény, a következő hetekben stabil piaci viszonyok között, hordónkénti 85 dolláros olajárral lehet számolni, ami kedvezően hat a hazai üzemanyagárakra, még ha a kormányzati bejelentések után az árfolyamok kedvezőtlen irányba is mozdultak el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

– összegzett Grád Ottó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 7. hétfő
Amália
41. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?