14 °C Budapest
Scrap cars awaiting recycling

Egy kisebb karambol is végzetes lehet ezekben a használt kocsikban: vigyázz, ha te is ilyet vezetsz

2024. június 23. 07:02

2023 végén a hazai autópark átlagéletkora már 15,8 év volt. Mint kiderült, a 10 legnépszerűbb márka átlagéletkora is nagyjából ennyi. Elég veszélyes, hogy csak ilyen öreg autókra futja az átlagmagyarnak, ugyanis egy régi, korrodált kocsival karambolozni sokkal veszélyesebb, mint egy modern modellel. Ráadásul a biztonsági extrák és az autók anyagszerkezete sem volt olyan fejlett mondjuk 15-20 évvel ezelőtt, mint manapság.

Az elmúlt 10 évben (2013 és 2023 között) 2,8 évet öregedett a hazai autópark, így a tavaly év végén forgalomban lévő, több mint 4,1 millió személyautó átlagéletkora már 15,8 év volt. Miközben a KSH adatai szerint 10 évvel korábban még csak kereken 13 évesek voltak az itthon forgalomban lévő személyautók - akkor 3 millió 40 ezer darabot tartottak nyilván. Azaz, miközben maga az állomány 27 százalékkal nőtt, addig 17,7 százalékkal öregebb is lett ez alatt az idő alatt.

Oké, gondolnánk, ez a nagy átlag, beleszámítanak az öreg, szoci autók is, amelyeket még forgalomban tartanak - mint például Pintér Sándor belügyminiszter a Wartburgját. De, mint a részletesebb adatokból kiderólt, ezek száma mára elenyésző, 2023 végén

  • Ladából 18 048 db (oké, az orosz márka új modelleket is forgalmazott Magyarországon pár évvel ezelőttig, de modelljeinek átlagéletkora 27,8 év),
  • Trabantból 8 037 db,
  • Wartburgból 3 419 db,
  • Polski Fiatból 2 304 db,
  • Zastavából pedig 553 db volt forgalomban.

Így rászűrtünk a top 10 márkára, amelyből a legtöbb volt forgalomban tavaly év végén, és mint kiderült: a kép nem lett sokkal fényesebb. A legtöbb itthon Opelból van (484 531 db), ezeknek az átlagéletkora 17,6 év. A második helyen a Suzuki áll (419 864 db), ezek átlagosan 16,7 évesek, a harmadik pedig a Volkswagen (410 368 db), ezek az autók átlagban 17,4 évesek.

A 10 legnépszerűbb márkából összességében 2 816 802 személyautó volt forgalomban tavaly év végén Magyarországon, ami a teljes állomány 67,6 százaléka. Ezen autóállomány átlagéletkora pedig alig tér el az országos átlagtól, 15,7 év.

Ha megnézzük, melyek a legfiatalabb autók akkor kiderül, hogy ezt a listát a Dacia vezeti 7,6 évvel, de a Kia és a Lexus autói is még éppen 10 éves átlagéletkor alatt vannak. A helyzet komolyságát mutatja, hogy a 9-10. legfiatalabb Niassanok és Mazdák már több mint 14 évesek átlagosan.

A top 3 legöregebb márka természetesen a már említett, öreg szoci autókból kerül ki: a legöregebbek a Zasztavák 38,1 évvel, ezeket követik a Wartburgok 36,9 évvel, majd pedig a Polski Fiat következik 36,7 éves átlagéletkorral.

Veszélyes ezekkel balesetezni

Azért is aggasztó, hogy ilyen autókra futja a magyarok jelentős részének, mert régi, korrodált autóval karambolozni sokkal veszélyesebb lehet, mint egy újabb járművel. Ennek több oka is van, melyek mind az autó szerkezeti állapotával és technológiai felszereltségével kapcsolatosak.

Újabb autót vennél? Itt az autóhitel kalkulátor!

Először is, a régi autók szerkezeti integritása gyakran jelentősen romlik az idő múlásával, különösen, ha a jármű korrodálódik is. A rozsda meggyengíti a karosszéria fém alkatrészeit, beleértve az alvázat, az ajtókat, a sárvédőket és az oszlopokat, melyek mind kritikusak az utasok védelme szempontjából egy ütközés során. Egy korrodált autó szerkezete kevésbé képes elnyelni és eloszlatni az ütközési energiát, így nagyobb a valószínűsége annak, hogy a karosszéria behorpad vagy összeroppan, ami súlyosabb sérüléseket okozhat az utasoknak.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyik biztosító töréstesztje remekül szemlélteti, milyen is egy rozsdásodó autóval frontálisan ütközni. A teszt alanyai itthon is népszerűek a használtpiacon: egy 2003-as, illetve egy 2004-es Mazda 6-ost vágtak a falhoz. A töréstesztek magukért beszélnek: a frontális ütközést sem lehetne megúszni súlyos sérülések nélkül, az igazi sokk az oldalról érkező becsapódáskor jön.

Bár a légzsákok kinyíltak, az ütközés hatására a Mazda szerkezete láthatóan megrongálódott: az egyik tartóoszlop kiszakadt, és a padlólemez jelentősen felnyomódott.

Emiatt a vezető ülése megdőlt, így a vezető feje nem a légzsákba, hanem a kormányba csapódott, majd a B-oszlopnak is nekiütközött. Garantált súlyos fejsérülés.

Nincs elektronika sem

Emellett a modern járművek olyan fejlett biztonsági rendszerekkel vannak felszerelve, mint az elektronikus stabilitáskontroll, a blokkolásgátló fékrendszer (ABS), a légzsákok, vagy a vészfékrásegítő rendszerek. Ezek a technológiák drámaian csökkenthetik a balesetek bekövetkezésének esélyét, valamint mérsékelhetik az ütközés súlyosságát. A régebbi autókban ezek a rendszerek vagy egyáltalán nem találhatók meg, vagy csak korlátozottan állnak rendelkezésre, ami jelentősen növeli a sérülés kockázatát.

Ráadásul a karosszéria tervezése és anyagai is sokat változtak az évek során. A modern autók tervezésekor nagy hangsúlyt fektetnek a törésteszteken való jó szereplésre és az utasok védelmére. Az újabb járművekben gyakran alkalmaznak nagy szilárdságú acélt és egyéb fejlett anyagokat, amelyek jobban ellenállnak az ütközéseknek és védik az utascellát. Az öreg, korrodált autók nem rendelkeznek ezekkel a fejlett anyagokkal és tervezési megoldásokkal, így kevésbé hatékonyan védik az utasokat baleset esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 29. vasárnap
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
A siketek világnapja
Szeptember 29.
Tengerészeti világnap
Szeptember 29.
A fehér kendő napja
Szeptember 29.
A szív világnapja
Szeptember 29.
A Szentírás vasárnapja
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 28. 19:20