25 °C Budapest
Lépjen be Budapest varázslatos utcáira. Ez a festői utca arra invitálja Önt, hogy induljon el egy utazásra a város szívében, merüljön el a gazdag történelmében és magával ragadó hangulatában. A macskaköves utak lenyűgöző építészet faliszőnyegén kanyarognak, bemutatva a stílusok egyedülálló keverékét, amelyről Budapest híres. Színes homlokzatok, hangulatos üzletek és hívogató kávézók szegélyezik az utcákat, élénk és nyüzsgő hangulatot teremtve.

Hivatalos: jöhet a kamionözön Budapestre, nem szedhetnek tőlük behajtási díjat

2024. június 21. 08:45

Nincs joga a fővárosnak behajtási díjat szedni a teherautóktól, mondta ki a Kúria, amely megsemmisítette a vonatkozó szabályozást. A Fővárosi Önkormányzat attól tart, a fizetős M0-s forgalmának egy része bemehet a városba az ingyenessé válás miatt.

Június 20-i határozatával megsemmisítette a Kúria a Fővárosi Önkormányzat teherautók behajtására vonatkozó szabályozásának egy részét: a tehergépkocsik behajtási díját is tartalmazó rendeletet még 2009-ben hozta az önkormányzat, azt 2023-ban a budapesti kormányhivatal támadta meg, mondván a fővárosnak nincs joga behajtási díj kivetésére - írja a Népszava.

A lap szerint Budapest ezzel 1,7-1,8 milliárd forinttól eshet el évente (mínusz a díjbeszedés és ellenőrzés költségei), a főváros pedig attól tart, a fizetős M0-s forgalmának egy része bemehet a városba az ingyenessé válás miatt. Ez pedig nagyobb forgalommal, több zajjal és porral járhat. Mint megírtuk, a Fővárosi Kormányhivatal még januárban hívta fel az önkormányzatot a behajtási díj eltörlésére.

Frissítés!

Cikkünk megjelenése után a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete, azaz a NiT Hungary egy reakciót juttatott el szerkesztőségünkhöz, amit alább, változtatás nélkül közlünk:

"A Kúria döntése – 2024. december 31-ei hatállyal – kizárólag a behajtás díjasítására (regisztrációs díj és behajtási díj) vonatkozó rendelkezéseket semmisítette meg, tehát a 92/2011. (XII. 30.) önkormányzati rendelet (teherforgalmi behajtási rendelet) más előírásai 2025-től is hatályosak maradnak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ez azt jelenti, hogy a közlekedési táblákkal is jelzett 3,5 tonnás, 7,5 tonnás és 12 tonnás zónarendszerek megmaradnak, és az a jármű, amely úgy hajt be a táblával védett övezetbe, hogy a jelzett össztömeget meghaladja és behajtási hozzájárulással nem rendelkezik, szabálysértést követ el (KRESZ) és szankcionálható. Engedély tehát változatlanul kell majd.

Mi nem osztjuk azt az aggodalmat, hogy díjszedés nélkül növekedne a városhatáron belül teherforgalom, már csak azért sem, mert ezek az össztömeg-zónák és engedély nélkül használható célforgalmas utak a helyi célforgalmi és lakossági igények szerint lettek kialakítva és kizárólag azok a nagytehergépjárművek hajtanak be adott teherforgalmi zónába, akiknek ott dolguk van. Az „átmenő” forgalom nem fog növekedni, ezt amúgy a városon belüli túlterhelt forgalmi helyzet sem indokolja. Nem látjuk a realitását annak, hogy egy nehéztehergépjármű a gyorsforgalmi úthálózatot a jóval lassabb, tehát hosszabb eljutási időt, nagyobb üzemanyag-felhasználást eredményező városi közúti áthaladással váltsa ki, még akkor sem, ha ezzel elméletileg egy minimális útdíjat valóban megtakaríthatna."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. június 27. csütörtök
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem