Electric car lithium battery pack and power connections

Gigászi üzem kapott engedélyt, indul a filléres elektromos autók tömeggyártása: Magyarországra is jut belőlük?

2024. június 5. 10:12

A Nio elektromos járműgyártó engedélyt kapott Kínában egy harmadik, évi 600 000 darabos kapacitású gyár építésére, amely jelentősen növeli a cég gyártási kapacitását és versenyképességét - írja a Reuters. .

A Nio elektromos járműgyártó vállalat engedélyt kapott Kínában egy új, harmadik gyár építésére. Ez az új létesítmény lehetővé teszi a cég számára, hogy éves gyártási kapacitását 1 millió járműre növelje. Ez a szám közel áll a Tesla sanghaji üzemének 1,1 millió járműves kapacitásához, amely jelenleg a világ legnagyobb elektromos járműgyártó központja.

Az új üzem jóváhagyása különösen jelentős a Nio számára, tekintettel arra, hogy a kínai kormányzat 2022 óta fokozott óvatossággal kezelte az új elektromos járművek gyártásának terveit. Az óvatosság oka a túlkapacitás és a csökkenő kereslet miatti aggodalmak voltak. A Nio az előző év végén kapta meg az autógyártási engedélyt.

A cég jelenleg Kínában az eladások alapján a nyolcadik legnagyobb elektromos járműgyártó. Az újonnan jóváhagyott F3 néven ismert üzem Anhui tartomány Huainan városában épül és elsősorban az Onvo márkát fogja támogatni, amelyet a Nio nemrégiben mutatott be. Az Onvo márka célja, hogy megfizethető árú autókat kínáljon a piacra.

Az Onvo L60 SUV modellje példaként szolgál erre az irányvonalra; ennek listaárát 219 900 jüanban (30 300 dollár, kb. 11 millió forint) határozták meg, ami kedvezőbb árazást jelent a piacon jelen lévő más modellekhez képest, mint például a Tesla Model Y-hoz.

Ez az új gyárépítési projekt egybeesik azzal az időszakkal, amikor globális szinten aggodalmak merültek fel a kínai elektromos járműipar túlkapacitása miatt. Peking tagadta ezeket az állításokat és hangsúlyozta a kínai EV-gyárak versenyképességét. William Li, a Nio alapítója és vezérigazgatója kiemelte, hogy ezekkel kapcsolatos aggodalmak inkább külföldi márkákra vonatkoznak, mivel piaci részesedésük jelentős mértékben csökkent Kínában. A China Merchants Bank International által közzétett adatok szerint nagy kínai elektromos járműgyárak kihasználtságai jelentős eltéréseket mutattak 2023-ban. A Nio esetében ez az arány mindössze 33% volt, ami azt jelzi, hogy van tér további növekedésre és optimalizálásra ezen a területen.

A piacot és a kínai márkák térnyerését nagyban befolyásolhatja, hogy korábban kiderült, Kína és Európa tárgyalásokat folytat az elektromos járművekre kivetendő vámok megemeléséről. Az intézkedések célja a kereskedelmi konfliktusok enyhítése és a kölcsönös piaci hozzáférés elősegítése, miközben mindkét fél a saját gazdasági érdekeit igyekszik érvényesíteni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kínai gyártók egyébként egyre nagyobb szeletet követelnek az európai piacból, korábbi elemzésünkben megítuk, hogy a várakozások szerint a kínai márkák az EU autópiacának 11 százalékát fogják kitenni 2024-ben, és ez az arány 2027-re akár 20 százalékra is növekedhet. Magyarországon is egyre nagyobb a mozgolódás: az MG idén már több nagy európai gyártót is megelőzött a forgalomba helyezések számában, a BYD pedig éppen most kezd felfutni.

Az Allianz Global Auto Outlook jelentése szerint a geopolitikai feszültségek, a lassuló kereslet és a szabályozási bizonytalanságok nehezítik a közlekedés elektrifikációja felé vezető utat. Bár az autóipar valóban kulcsszerepet játszik a zöldátállásban, a hagyományos német és amerikai szereplőknek ugyanúgy egyre több kihívással kell szembenézniük, mint a trónkövetelő kínaiaknak.

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17