Esztergom, 2022. október 20. A késztermék tömítettségének ellenõrzése az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én.MTI/Szigetváry Zsolt

Kemény áremelés vethet véget a Suzuki sikerének? Ezek most Magyarország kedvenc autói

2024. május 3. 16:03

Évek óta nem látott számokat produkált a hazai autópiac áprilisban: sorozatban 3 hónapja 10 ezer felett van a forgalomba helyezések száma, ilyen utoljára 2021-ben volt. A márkák csatájában egyelőre a Suzuki áll nyerésre, Magyarország kedvenc autója az első négy hónap adatai alapján a Vitara volt, második helyen pedig az S-Cross áll. Ugyanakkor ez részben annak is köszönhető, hogy hamarosan érkezik a ráncfelvarrott Vitara, az előző szériás darabokat pedig kisöprik a készletekből - és hamarosan az S-Cross is megújul. Ugyanakkor a friss verziók jócskán drágulnak is, így az év második felében megcsappanhat a lendület. Érdekesség még, hogy a friss modelltoplista szerint több Tesla Model Y fogyott Magyarországon mint Suzuki Swift.

10 402 személyautó kapott magyar rendszámot áprilisban a Datahouse adatai szerint. Ilyen számokat régen léthattunk: mindez azt jelenti, hogy sorozatban 3 hónapja 10 ezer felett van a darabszám, ez 2021 óta nem fordult elő. Az áprilisi szám 21,4 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, 2022-höz képest pedig 14,4 százalékos az emelkedés.

Összességében 2024-ben 42 079 autóra került magyar rendszám, ez több mint 10 százalékkal több, mint az előző két évben az első négy hónapban volt.

Az április hónapot messze a Suzuki nyerte 1517 forgalomba helyezéssel, a második a Toyota 1247 darabbal - csak ez a két márka tudott 1000 darab fölé érni -, a harmadik helyen pedig a Skoda végzett múlt hónapban 971 forgalomba helyezéssel. Érdemes ugyanakkor megjegyezni, hogy a Suzuki sikerében a kifutó Vitara-változat is szerepet játszhat, a készletkisöpréssel akciók is járnak. Mint a Magyar Suzuki Zrt.-től korábban megtudtuk a ráncfelvarrott változatot májusban kezdik el gyártani Esztergomban.

Az árlista a hivatalos oldalon még nincs kint, de arra készülhetnek a vásárlók, hogy drágulást is hoz a modernizálás: a sajtóban keringő információk szerint 6,99-ről 7,79 millió forintra emelkedik a legolcsóbb Suzuki Vitara ára. Sőt, a hvg.hu arról is írt, hogy a másik slágermodell, az S-Cross is drágulni fog amint azt is megújítják. A most 7,5 millióról induló kocsi állítólag legkevesebb 8,25 millióba fog majd kerülni.

Friss autóhitel kalkulátor! Válogass a banki ajánlatok között

Visszatérve a számokra, január-április között a Suzuki helyezte forgalomba a legtöbb új autót, összesen 6587 darabot, második pedig jócskán lemaradva a Toyota (5123 db). Harmadik helyen a Skoda áll 3856 darabbal, negyedik a Volkswagen 2838 forgalomba helyezéssel, ötödik pedig a Nissan 2437 darabbal.

A volumenváltozásokat vizsgálva is látható, mekkorát megy a Suzuki: több mint 121 százalékkal több autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban, ugyanakkor ez csak a második legjobb a top 20 márka között. Az első helyet a Nissan gyűjtötte be, amely több mint 354 százalékkal tudta növelni forgalomba helyezéseit. Harmadik a Tesla, amely 71 százalékkal több forgalomba helyezést produkált, mint 2023 első négy hónapjában.

A legnagyobb visszaesés a Fordnál figyelhető meg, több mint 45 százalékos. De a Kia, a Ssangyong, a Mazda és a Dacia is 20 százalék, vagy afeletti mínuszt produkált.

JÓL JÖNNE 2,6 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 584 927 forintot igényelnél 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 57 984 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,10 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 58 104 forintos törlesztőt (THM 13,20%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ez most a magyarok kedvenc autója

És akkor nézzük a modellek toplistáját: első helyen a Vitara áll 3325 forgalomba helyezéssel, és vélhetően ez a következő hónapokban is tetemesen növekedni fog, ahogy a kereskedők akciózva kiszórják a készleten maradt, facelift előtti darabokat.

Második az S-Cross 2545 forgalomba helyezéssel, de a helye korántsem biztos, a nyakában ott liheg a Skoda Octavia 2382 darabbal. Érdekes módon a három hagyományosan slágerautó mögött a megszokottakkal ellentétben nem egy Toyota áll, hanem az új Nissan Quashqai (1314 db). A Corolla csak az ötödik 1164 darabbal.

Ezeken kívül a Dacia Duster és a Kia Ceed tudott 1000 darab fölé kerülni. Érdekesség még, hogy a friss modelltoplista szerint több Tesla Model Y fogyott Magyarországon mint Suzuki Swift.

Címlapkép: Szigetváry Zsolt, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17