Electric car in charging

Sokkoló szigorítás jöhet a BYD autói ellen is Európában: készül a terv, ennek kemény ára lesz

2024. május 1. 20:05

A Rhodium Group elemzése szerint az Európai Unió számára elengedhetetlen lehet akár 55%-os vámok bevezetése a kínai elektromos járművekre, hogy korlátozza ezek behozatalát és megvédje a hazai piacokat, figyelembe véve a kínai gyártók jelentős ár- és haszonelőnyét - jelentette a CNBC. .

Az Európai Unió előtt álló kihívások középpontjában a kínai elektromos járművek behozatalának szabályozása áll, amelyre a Rhodium Group friss elemzése új megvilágítást vet. Az elemzés szerint az EU-nak akár 55%-os vámokat is kellene vetnie a kínai elektromos járművekre, hogy hatékonyan korlátozza azok importját. Ez jelentősen meghaladja az EU által jelenleg tervezett 15-30%-os vámokat, amelyek a Rhodium Group szerint nem lennének elegendőek a kínainak versenyképességének fékentartására.

A jelentés kiemeli, hogy még a magasabb vámok mellett is bizonyos kínai gyártók, mint például a BYD - amely tavaly megelőzte a Teslát, és a világ legnagyobb elektromos jármű gyártójává vált - képesek lennének jelentős haszonkulccsal értékesíteni termékeiket az EU-ban. A BYD Seal U modellje például Kínában 20 500 euróért kerül piacra, míg az EU-ban ennek több mint kétszereséért, 42 000 euróért árulják.

Az Európai Bizottság már elindított egy vizsgálatot a kínai elektromos járművek és támogatásaik ügyében, figyelemmel arra, hogy ezek az olcsó importtermékek fenyegetést jelenthetnek az európai gyártók számára. A kínai EV-gyártók már korábban is találkoztak politikai és gazdasági akadályokkal más piacokon, így az EU piaca még fontosabb stratégiai célponttá válik számukra.

A Rhodium Group felhívja a figyelmet arra, hogy Brüsszel további intézkedéseket is fontolóra vehet az európai EV-ipar védelmében, például növelheti az uniós gyártású járművekre vonatkozó fogyasztói támogatásokat vagy nemzetbiztonsági okokból korlátokat állíthat be a kínai importtal szemben.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 990 380 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 139 249 forintos törlesztővel fel lehet venni a K&H Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az UniCredit Banknál szintén 6,54% a THM, míg a CIB Banknál 6,68%; a Raiffeisen Banknál 6,79%, az Erste Banknál 6,89%, az OTP Banknál pedig 7,84%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A politikai és gazdasági nyomás hatására egyes elektromos autógyárak már tervezik gyártásaik Európába való áthelyezését. Példaként említették a BYD-t, amely Magyarországon tervez új létesítményt építeni. Végül, de nem utolsósorban, a jelentés megemlíti azt is, hogy ha figyelembe vesszük azon nem kínai vállalatok által Kínából behozott elektromos járműveket is - mint például a BMW vagy Tesla -, akkor ezeknek a termékeknek az importja szintén veszélybe kerülhetne az említett vámok miatt. Az uniós támogatásellenes vizsgálattal kapcsolatos kínai reakciók protekcionizmus vádját fogalmazták meg, hangsúlyozva saját vállalataik versenyképességét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Te is szégyenlős vagy a szaunában? Itt a megnyugtató megoldás! (x)

Van, aki meztelenül, törölközőbe csavarva kényelmetlenül érzi magát, míg szintetikus anyagból készült fürdőruhában beülni a gőzbe több okból sem szerencsés.

Nemes Jeles László Napszállta című filmje óta nem volt ilyen a hazai mozikban: óriási siker a magyar Kickstarteren

A Fekete pont című film kampánya hatalmas sikert aratott a Brancs közösségi finanszírozási platformon, amely minden előzetes várakozást felülmúlt.

Ezt a különleges térképet nem árt, ha megveszed a gyereknek iskolakezdésre

A legkisebbek számára is érthetővé és elérhetővé tenné a tudományt a korábban a NASA-ban is dolgozó Hargitai Henrik bolygó- és felszínalaktan-kutató.

Ilyen zseniális ötletekről pitchelnek majd a fiatalok a kezdő vállalkozóknak szóló verseny döntőjében

72 csapat regisztrált arra a befektetői pitch versenyre, amelynek döntőjét augusztus 3-án rendezik Budapesten a IV. Mindset Meetup keretében.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 8. vasárnap
Mária, Adrienn
36. hét
Szeptember 8.
Kisboldogasszony
Szeptember 8.
A Magyar dal napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. szeptember 7. 19:17