14 °C Budapest

Brüsszelben dőlhet el, lesz-e Erzsébet-utalvány a hipermarketekben is

Pénzcentrum
2012. február 16. 10:01

A Népszabadság brüszszeli forrásokból úgy tudja,hogy az Európai Bizottság szakértői nemrégiben felvilágosítást kértek a magyar hatóságoktól az Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban. A brüsszeli testület azután fordult a magyar hatóságokhoz, hogy panasz érkezett egyes piaci szereplőktől. Információnk szerint a bejelentők azt kifogásolták a bizottságnak írott levelükben, hogy az utalványos rendszer üzemeltetésével megbízott hatóságok diszkriminatív gyakorlatot folytatnak, és ezzel a nemzetközi hátterű áruházláncokat lényegében kizárták az elfogadóhelyek közül.

Tény, hogy az MNÜA, illetve cége, a Nemzeti Üdülési Szolgálat (NÜSZ) Kft. eddig egyetlen külföldi tulajdonban lévő áruházlánccal sem kötött szerződést, míg a hazai láncokkal (CBA, Coop, Reál, Arzenál) már tavaly aláírták a megállapodásokat. Az MNÜA azóta többször is úgy nyilatkozott, hogy tárgyal a hipermarketekkel is, amelyek képviselői azonban korábban úgy nyilatkoztak a lapnak, hogy az alapítványnál, illetve a NÜSZ-nél gyakran nem is reagáltak a megkereséseikre.

Az utóbbi időben azonban valami megváltozott, egymástól független forrásokból úgy értesültünk, hogy több külföldi áruházlánc képviselői is tárgyalóasztalhoz ültek a MNÜA vezetőivel. Nem elképzelhetetlen, hogy ez összefüggésben van az időközben elindult uniós vizsgálódással.

Piaci híresztelések szerint a hipermarketek eddig azért sem tudtak szerződést kötni az Erzsébet-utalványról, mivel a NÜSZ teljesen más felhasználási feltételeket kínált a hazai láncoknak és mást a nemzetközieknek. A hazai láncoktól ugyanis - úgy tudni - háromszázalékos jutalékot kért az utalványforgalmazó, míg tavaly azoktól a hipermarketektől, amelyekkel szóba állt, hatszázalékost. A kérdésről még tavaly Guller Zoltán ügyvezető úgy nyilatkozott, hogy a szolgáltatókkal 3-6 százalék közötti jutalékért fognak leszerződni, ám hogy melyik cégnél miért és mi alapján állapítják meg a jutalék mértékét, arról az ügyvezető üzleti titokra hivatkozva nem nyilatkozott.

Az Erzsébet-utalvány általános szerződési feltételei (ÁSZF) között csak az szerepel, hogy az elfogadóhelyek az utalványos forgalom hat százalékát kell hogy átengedjék a forgalmazónak az utalványok elszámolásánál mint beváltási jutalékot, amiről a kereskedők úgy tartják, hogy a jelenlegi piaci feltételek mellett a hatszázalékos jutalék lényegében kigazdálkodhatatlan. Ugyanakkor úgy hírlik, tavaly a hazai láncok korábban még háromszázalékos jutalékért kapták meg az Erzsébet-utalvány elfogadásának jogát - az ellentmondás azzal oldható fel, hogy az utalvány honlapján tegnap látható ÁSZF szerint a feltételek február 25-én lépnek majd hatályba.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem