17 °C Budapest

Magyar fesztiválon ilyen még nem volt: nagyot újít a Sziget

2011. április 19. 04:44

Tavaly a Balaton Soundon, majd pár héttel később a Szigeten debütált az a speciális kártyás fizetési rendszer, amely célja, hogy jelentősen lerövidítse a fesztiválok bárpultjai előtt gyakran kialakuló hosszú sorokat. A Hajógyári szigetről idén teljesen száműzik a készpénzt, de a kártyás rendszer a soproni VOLT-on és Zamárdiban is működik majd.

A Sziget Fesztivál egyik kiemelkedő technológiai innovációja idén a továbbfejlesztett Sziget kártya, amely maradéktalanul száműzi a készpénzt a fesztivál teljes területéről. Ennek segítségével a fesztiválozók még egyszerűbben, biztonságosabban, és gyorsabban tudnak fizetni a Sziget bármely pontján.

A szervezők szándéka szerint a fesztiválozóknak így már valóban semmi mással nem kell foglalkozniuk, csak azzal, hogy igazán jól érezzék magukat, hiszen minden tranzakció gyorsan, másodpercek alatt végrehajtható.

Így működik

A bejáratnál díjmentesen a vendégek rendelkezésére bocsátott Sziget kártya a fesztivál számos pontján feltölthető akár készpénzzel, akár bankkártyával. A kártyán maradt pénzt a fesztivál végeztével a feltöltő pontokon vissza lehet váltani. A regisztrált kártyatulajdonosok a kártya esetleges elvesztéskor azt letilthatják, és a kártyát, a letiltásig el nem költött összeggel együtt, visszakaphatják.

Az elfogadóhelyeken - azaz idén már mindenhol, ahol csak vásárolni tudunk a fesztiválon- az eladó beüti az összeget a POS-terminálba, nekünk pedig csak hozzá kell érintenünk a kártyánkat az olvasóhoz, és már meg is történik a tranzakció. Mindez három másodperc alatt. Ezután a kijelzőn megjelenik új egyenlegünk is, így nyomon követhető, hogy mennyit költöttünk. A fizetéskor tehát sem PIN-kód megadásra, sem aláírásra nincs szükség.

Gerendai Károly, a Sziget főszervezője egy évvel ezelőtt a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy a fesztiválkártyát kifejezetten számukra fejlesztették, és a maga módján egyedülállónak tekinthető nemzetközi viszonylatban is: "Lengyelországban körülbelül három éve működik hasonló, PayPass érintésnélküli bankkártyás fizetési rendszer fesztiválokon, ezek azonban komoly banki hátteret igényelnek, és persze bankszámlával is rendelkezniük kell hozzá a felhasználóknak".

 

Fotó: Sziget.hu


A cél az, hogy teljesen készpénzmentes legyen a Sziget, a kártyával egyszerűbb és gyorsabb legyen a kiszolgálás - tudta meg a Pénzcentrum.hu Marinka Csabától, a Sziget Kulturális Szervezőiroda PR kommunikációs vezetőjétől. Ez a gyakorlatban több száz elfogadóhelyet jelent majd; mindegyik elfogadó helyen lehet NFC mobilfizetéses módszerrel is fizetni (ezt bővebben cikksorozatunk következő részében mutatjuk be olvasóinknak). A kártyákat bankkártyával is fel lehet tölteni és még folynak a pontok kijelölései, de legalább 40 ilyen feltöltő lesz a Szigeten.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jutalékot fizetnek a kereskedők

Idén is a 2010-ben bevált, a Metapay kártyaszogáltató által fejlesztett rendszert alkalmazzák, ugyanazokkal a feltételekkel, mint tavaly. Természetesen a kártyás fizetési rendszer alkalmazása sem teljesen ingyenes a kereskedők számára: két százalék jutalékot fizetnek a forgalom után. A fő termékek (például az alkoholos italok, az energiaital vagy az üdítő, amelyek mindenhol ugyanannyiba kerülnek a fesztiválon) - központilag kommunikált árakkal - fix árasak, tehát a szervezők ígérete szerint a jutalékot a kereskedők nem tudják átruházni a fesztiválozókra.

Vásárlóként talán kevésbé, azonban a pult túloldalán állókban talán felmerül a kérdés, hogy mi történik ebben a rendszerben a borravalóval, hiszen a legtöbben a kényelmetlen aprópénzről mondanak le az eladó javára, ami kártyás fizetésnél nem is jön számításba. Mint megtudtuk, a rendszer lehetőségként felajánlja a borravaló adását, amit a felhasználó dönt el.

Külföldi példa: a zseton a digitális technika elődje

Mint azt a Pénzcentrum.hu tavaly nyáron tapasztalta, más fesztiválokon is működik hasonló rendszer, mondhatjuk úgy is, hogy a Sziget által bevezetett digitális technológia elődje. Az újvidéki EXIT fesztivál területén például csak úgynevezett "tokennel" lehet fizetni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a pénzünket fel kell váltani zsetonokra, és azokkal tudunk sört/üdítőt/ásványvizet vásárolni. Érdekes, hogy a fesztivál területén gyakorlatilag nem lehet a sörnél és a bornál erősebb szeszesitalt kapni, ezért is működik az egyszerű token-rendszer. 

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm