19 °C Budapest
View from the watchtower on hill Sipos Hegy in northeasterly direction.  Visible is the town of Fonyód and the shore of Lake Balaton, Hungary.

Elképesztő számok a hazai turizmusban: a fél ország utazott valahova márciusban

2024. április 30. 08:40

2024 márciusában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,1 millió vendég közel 2,8 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 25%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 22, a külföldivendég-éjszakáké 27%-kal emelkedett. 2024. január–márciusban a belföldi vendégek által eltöltött vendégéjszakák 15, a külföldiek 21%-kal haladták meg a turisztikai szálláshelyeken az előző év azonos időszakit.

2024. márciusában vendégek száma összességében 30, a vendégéjszakáké 25%-kal nőtt a turisztikai szálláshelyeken. A vendégéjszakák 72%-át a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 19%-kal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 43%-kal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 23, a vendégéjszakáké 22%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A vendégek száma 586 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,3 millió volt a turisztikai szálláshelyeken, ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 431 ezer vendéget és 973 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 78%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 19%-kal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 37%-kal nőtt 2023 márciusához mérten. A belföldivendég-éjszakák száma minden turisztikai térségben bővült az előző év azonos időszakához képest, a legnagyobb mértékben Sopron–Fertő és Gyula térségében, 69, illetve 33%-kal. A Balatonnál 26, Budapesten 13%-kal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 39, a vendégéjszakáké 27%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 546 ezer vendég 1,4 millió vendégéjszakát töltött el, amelyek közül 389 ezer vendéget és 1,0 millió vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 84%-át szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 21%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 47%-kal nőtt 2023 márciusához mérten. A külföldivendég-éjszakák száma Debrecen és térségében, illetve a Mátra–Bükk turisztikai térségben egyaránt 61%-kal bővült, míg Gyula és térségében 18%-kal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A Balatonnál 38, Budapesten 27%-kal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Összesen 21 513 turisztikai szálláshely, ezen belül 2 236 kereskedelmi, illetve 19 277 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket. A kereskedelmi szálláshelyek közül 917 szálloda és 962 panzió volt nyitva március egy részében vagy egészében.

A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 47,2 milliárd forint volt, folyó áron 33%-kal magasabb az egy évvel korábbinál.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,7%-kal többet, közel 2,4 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

2024. január–márciusban az előző év azonos időszakához képest a turisztikai szálláshelyeken 18%-kal több, összesen 7,1 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 15, a külföldiek 21%-kal több (3,4 millió, illetve 3,7 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem