three kinds of ice cream in a box

Nesze neked év fagyija: jöhetnek a bogár ízű fagylaltok Magyarországon is?

2024. április 22. 22:03

Eljöhet az az idő, amikor a cukrászdákban nem lehet kapni eperfagyit: legalábbis ezt állítja az a figyelemfelhívó akció, amelyben a globális felmelegedés hatásaira szeretnék felhívni a figyelmet. 

A globális felmelegedés miatt, több gyümölcsnek annyira felmehet majd az ára, hogy a cukrászoknak nem éri majd meg ezekből fagylaltot készíteni. Ezek helyett, jöhetnek majd a rovarokból és algákból készült "ínyencségek" - vázolta a  rémes jövőt  Éskovács Péter, a Balaton Fagyija 2024 választás tanácsadója. 

Jöhet a krumplibogár fagyi? 

Mint mondta: manapság sokat beszélünk a globális felmelegedés veszélyeiről, de addig nem mindenki veszi komolyan a figyelmeztetéseket, amíg a mindennapi életünkben nem tapasztaljuk meg ennek hatásait. Ráadásul a legtöbb esetben száraz adatokkal traktálják az embereket ezzel a témával kapcsolatban. A Föld Napja alkalmából elindított akcióban inkább az érzelmekre akartunk hatni. Elképzeltük, hogy milyen fagyit enne a jövő gépezte, a balatoni Terminátor - írja a szakember. 

Mint ismert: Az 1984-ben bemutatott amerikai sci-fi  a közeljövőben játszódik, 2029-ben. Elképzeltük, hogy ha a mai tudományos ismereteket felhasználnák a jövőben a fagylaltok gyártásához, akkor milyen "finomságokat" ehetne a jövő teremtménye. Mint ismert: sok egyetemen jelenleg is azon dolgoznak, hogy öt év múlva már olyan fagylatokat is együnk, amelyek ma még nem is léteznek. A 2029-ben fogyasztható fagylaltok ízét persze ma még nehéz megjósolni, de a tudósok és a trendek alapján biztosak lehetünk abban, hogy furcsa ízű fagyik is megjelenhetnek a piacon. Számos egyetem és kutatóintézet foglalkozik rovarfehérje alapú élelmiszerek kutatásával, ilyen például a Wageningen Egyetem és Kutatóközpont Hollandiában.

Itt például rovarfehérjéből próbálnak összeállítani ételeket. Rovarfehérje fagylaltot még nem csináltak, de több tudós azt állítja, hogy a rovarfehérje fenntartható alternatívája lehet az állati eredetű fehérjéknek, és a jövőben fontos szerepet játszhat a fagylaltkészítésben. E mellett, 2029-re lehet, hogy lesz alga fagylalt is, hiszen az algák tápanyagokban gazdagok, és élénk színeket adnak a fagylaltnak. Sőt, vannak olyan kutatók is, akik gombákból próbálnak előállítani valamilyen ínyencséget - sorolja a rémesebbnél rémesebb fagyalterveket Éskovács Péter.

Alig van már magyar eper

A rózsaszín Terminátor csak egy jól kitalált történet, de a globális felmelegedés valós és veszélyes események sorozata: az amerikai CNN televíziónak néhány napja panaszkodtak a gazdák arról, hogy az előző évekhez képest, mennyire más lesz az idei termés barackból, szamócából és szilvából. A kutatások azt mutatják, hogy az olyan ingadozó időjárási események, mint a szélsőséges hőség, a szárazság és a hirtelen fagyok, megterhelhetik a gyümölcsfákat, ami befolyásolhatja a növény cukortartalmát, savasságát és általános ízét . Egyes gyümölcsök nem maradnak frissek, és stressz hatására kevésbé édesek vagy fanyarrá válnak. 

A málna már majdnem eltűnt 

Ezzel párhuzamosan az Európai Környezetvédelmi Ügynökség nemrég közzétett egy jelentést, amely rávilágított az élelmezésbiztonságot veszélyeztető súlyos éghajlati kockázatokra is. A jelentés szerint: „az élelmiszertermelésre gyakorolt éghajlati hatások (különösen Dél-Európában) a vidéki és tengerparti megélhetésre, a földhasználatra, a szociálisan sérülékeny lakosság egészségére és a tágabb értelemben vett gazdaságra is kiterjedhetnek már most is.”

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

"De ne gondoljuk azt, hogy csak a déli régiókban van nagy baj" - írja a kommunikációs szakember. Magyarországon például  az eper mellett, a málna termelés is drasztikusan lecsökkent  A statisztikák azt mutatják, hogy a málnatermő területek fokozatosan fogynak itthon is: a ’80-as években 7000 hektáron termeltek itthon málnát, az ezredfordulóra már csak 1200-1400 hektáron, négy-öt éve  már csak 100 hektáron. A termelés pedig ebben az időszakban 40-60 ezer tonnáról a századára, 6-800 tonnára zuhant.

Idén azért még lesz jó fagyi

Éskovács Péter, a Balaton Fagyija választás tanácsadója hozzátette: az aggasztó számadatokat vég nélkül lehetne sorolni, egyenlőre azonban nincs vészhelyzet a fagylaltok piacán. Különösen jól prosperálnak a balatoni fagylaltozók, amelyek többsége az országos átlagnál is jobb minőséget kínál. Hogy mennyire jó minőségűek a balatoni fagylaltok, azt leginkább az bizonyítja, hogy a zsűrinek minden évben kimondottan nehéz dolga  van akkor,  amikor győztest kell hirdetnie.

Tavaly a Balatonalmádiban található Amaretto Fagyizó tövises mangó sorbet-ja lett a Balaton Fagyija. Hogy idén kié lesz a legjobb fagyi a Balatonon, az  május 10-én, a siófoki verseny után derül ki, ahová húsz fagylaltkreációt neveztek eddig a cukrászdák.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem