19 °C Budapest
Cute little girl having fun with parents in pool kid summer vacation holiday bath father swimming

Áremeléssel rajtol a strandszezon Magyarországon: ennyibe fáj a pancsolás 2024-ben

2024. április 30. 10:05

Hagyományosan május elsején nyitnak a standok, ez azonban mindig időjárásfüggő,a gyakorlaban ennél később, hiszen a vendégek a tapasztalatok szerint megvárják az igazi jó időt, a 30 fok feletti hőmérsékletet. Az idei nyári szezonban a strandbelépők esetében 5-13 százalék mértékű változásra lehet számítani.

Május 1, nyitnak a strandok – tarja az ősi magyar szólás, mely mára elveszítette aktualitását. Ahogy melegszik a bolygó, vele együtt a hőérzetünk is változik, ma már 30 fok alatt csak keveseknek jut eszébe 25 fokos vízben pancsolni. Ezt Réffy Edit, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. senior kommunikációs szakértője is megerősítette.

Mint elmondta, a köztudatban még ma is az él, hogy a strandokon május 1-jén kezdődik a szezon, ahogyan az évtizedeken át szokás volt. Ugyanakkor a tapasztalatok szerint a fürdővendégek bizony megvárják a napsütéses, forró napokat, vagyis az igazi kánikulát, ami manapság már 30 fok feletti hőmérsékletet jelent. Ezért ma már inkább az időjárástól és az ebből adódóan várható vendégforgalomtól függ, mikor kezdődik a strandszezon.

Társaságunk fürdőiben évek óta ütemezetten, az időjárás alapján mérlegelve nyitjuk meg strandmedencéinket, strandjainkat – nagyjából április végétől június közepéig tartó időszakban. Ezt a gyakorlatot követjük ez évben is. A meteorológia által a március végi, húsvéti hétvégére jelzett 20-24 fokos meleg időre tekintettel a Palatinuson a télen is üzemelő medencék mellett már megnyitottuk a tavaly megújult Margaréta-medencét, a Paskál fürdőben pedig már lekerült a sátor az úszómedencéről. Nemsokára használható lesz a Gellért fürdő kültéri medencéje is és a Palán az élmény- és gyerekmedence, majd május végétől június közepéig – az időjáráshoz igazodva – a többi strandmedence és strandjaink is

 - tette hozzá Réffy Edit. Addig is folyamatosan zajlanak a strandfelkészítési munkák, így többek között a medencék felújítása, tisztítása, élményelemek és csúszdák karbantartása, a kertek virágosítása, megszépítése – tudtuk meg.

Infláció alatti drágulás

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. fürdőiben a belépők ára ez év elején, 2024. január 8-tól 5-13 százalékkal emelkedett. Ez jócskán alatta van a KSH adatok szerinti 2023. évi átlagosan 17,6 százalékos inflációs rátának.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az idei nyári szezonban a strandbelépők esetében hasonló mértékű, vagyis 5-13 százalék mértékű változásra lehet számítani.

A konkrét jegyárakat nézve a télen is üzemelő fürdők strandbelépői a nyári szezonban 100-200 forinttal, a családi belépők 300-500 forinttal lesznek magasabbak. A főváros még mindig legnépszerűbb Palatinus fürdője évek óta téli, illetve nyári szezoni díjakkal működik. Itt az árak a nyári szezonig változatlanok, a nyári szezon indulásától átlagosan 10-14 százalékos áremelést tervezünk a tavaly nyári díjakhoz képest. Június 15-től például a felnőtt belépő ára 5000-5500 forint lesz (a tavalyi 4400-4900 forinthoz képest). A családi belépők ára 11.000/12.000-13.900/15.300 forint között alakul (a tavalyi 9800-13.700 forinthoz viszonyítva) – attól függően, hogy három- vagy négyfős a család, illetve, hogy hétköznap vagy hétvégi időszakról van szó.

A magyar vendégeknek érdemes igénybe venni a kedvezményes lehetőségeket (pl. fürdőbérlet, családi belépő, gyermek-, diák és nyugdíjas jegy, Zsigmondy Klubkártya). A bérlettel egy alkalomra számítva 1000-1300 forintos áron is lehet fürdőzni, ráadásul bérlettípustól függően több fürdőbe is lehet vele járni. Az alkalomszám növekedésével párhuzamosan egyre kedvezőbb a bérlet fajlagos ára, 50-88 százalék kedvezmény is elérhető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem