12 °C Budapest

Még drágább lesz a jogosítvány megszerzése

Pénzcentrum
2011. augusztus 24. 12:02

Szeptembertől változnak a járművezető-tanfolyamok, vizsgák szabályai, az oktatóknak évente továbbképzésre kell menniük. Jelenleg átlagosan 160 ezer forintba kerül a jogosítvány megszerzése, elképzelhető, hogy a változások hatására ez drágulni fog.

A Kossuth Rádió Napközben c. műsorának nyilatkozó szakértők szerint mára elavult a gépjárművezető-képzés rendszere, a tanulók kevés gyakorlati órát kapnak, a tanfolyamok nem készítik fel őket a valódi forgalmi helyzetekre. A kormány ezért szeptembertől változtatna a járművezető tanfolyamok, vizsgák szabályain, az oktatóknak pedig évente szakmai vizsgát kellene tenniük.

Az oktatók azt mondják, nem a folyamatos, kötelező, egyébként pedig már eddig is létező továbbképzésekkel van gond, hanem azzal, hogy az érintettek kimaradtak a döntésekből. A szakma egyébként mára nagyon felhígult, hiszen volt idő, amikor - kis túlzással - szinte bárki lehetett oktató. A telítődés miatt öt éve ugyan moratóriumot hirdettek az oktatóképzésben, de a tanárok nagy része már a nyugdíj közelében van, így előbb-utóbb szükség lesz újakra is.

Kopacsek Katalin, a Magyar Autósiskolák Szövetsége etikai bizottságának tagja is úgy látja, nagyon kevés a ma törvényileg előírt 30 óra vezetési gyakorlat, legalább 45-50 órára lenne szükség ahhoz, hogy valaki biztonsággal mehessen ki a forgalomba. Egyetértett ezzel Székely Gyula vezetéstechnikai tréner is, aki szerint egyre több vezető érzi maga is úgy, hogy nagyobb biztonságra lenne szüksége a volán mögött, így aztán egyre többen is keresik meg továbbképzésért a tanpályákat.

A szakértők felhívták a figyelmet arra is, hogy óriási a különbség az autósiskolák között is, és a választásnál nem feltétlenül ár a legfontosabb szempont, megéri alaposan utánanézni az iskolák eredményeinek is. Hozzátették azt is, hogy az alacsonyabb ár gyakran azt jelenti, hogy bizonyos gyakorlatfajták (éjszakai, országúti vezetés) akár ki is maradhatnak a képzésből, ami valós forgalmi helyzetben akár tragédiát is okozhat. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.10.05 19:45
Amikor egy párkapcsolatban megjelennek a mindennapi konfliktusok és egyre távolabb kerülnek a felek...
hrdoktor  |  2024.10.03 09:19
Az 5 és 10 kilométeres futótávok jól megvalósítható célok mind a kezdő, mind a középhaladó futók szá...
perfekt  |  2024.09.30 14:40
Ha gazdaságtudományi diplomával rendelkezel, és érdekel a mérlegképes könyvelői szakma, a Perfektnél...
coachco  |  2024.09.16 21:06
Ki tudja, mi az a necuke? Az is egy műalkotás, akárcsak a fenti kép, amelyet a Kerekdomb Fesztiválo...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Járt már homoktövis szüreten? Most megteheti! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. október 5. szombat
Aurél
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. október 5. 19:26