18 °C Budapest

Új adókkal sokkolna az Európai Unió

2011. július 1. 10:05

Megadóztatná az Európai Unió a pénzügyi tranzakciókat és közös, forgalmi típusú adót vezetne be - derül ki az Európai Bizottságnak a 2014-2020 közötti uniós költségvetésre vonatkozó javaslatából.

Évente 30-70 milliárd euró bevételt hozhatna az uniós büdzsének a pénzügyi tranzakciókra, azaz a banki és tőzsdei ügyletekre kivetett új, uniós szintű adó - írja a Világgazdaság. Emellett napirenden van egy közös, forgalmi adó bevezetése is. Az intézkedések révén emelkednének a saját forrásokon belüli bevételek, emiatt viszont csökkenhetnének a tagállamokat terhelő befizetések. A következő hétéves ciklusban több pénzt szán az EU az energia- és közlekedési projektekre, k+f-re és képzésekre, a kohéziós és agrárpolitikára viszont kevesebb támogatás jutna.

Mint arról korábban a Portfolio.hu beszámolt, az egységes európai adó kivetésének ötlete Janusz Lewandowskitól, az EU költségvetésért felelős biztosától ered. Lewandowski szerint az áfa-alapú egységes adó bevezetésével a háztartások közvetlenül is hozzájárulnának a közös kiadásokhoz. Ezzel együtt csökkenteni lehetne a tagállamok befizetéseit.

Április közepén, az uniós pénzügyminiszterek gödöllői tanácskozása után a biztos több német lapnak is azt nyilatkozta, hogy eddig még soha nem voltak ilyen konkrét elképzelések az Európai Bizottság kezében az európai adóról, mint most. Hangsúlyozta: nem több adót szeretnének, hanem azt, hogy a háztartások egyenlően részesüljenek a terhekből. A legfrissebb hírek szerint azonban még mindig nem kristályosodott ki, valójában hogyan képzelik el az adók bevezetését.

Magyarország már a "plafonon" van

Az egyik elképzelés szerint a tagállamoknak meg kellene emelniük az általános forgalmi adókulcsokat, s a többletet közvetlenül befizetni a közös költségvetésbe. Magyarország - Dániához és Svédországhoz hasonlóan - viszont már most a maximum, 25 százalékos adómértéket alkalmazza. Így egyből adódik a kérdés, hogy az intézkedéssel együtt felemelnék-e az áfa-irányelvben rögzített felső adómértéket.

A kezdetekkor az unió költségvetési bevételeinek 80 százalékát a közvetlenül beszedett saját forrásai adták. Mostanra pont az ellenkező irányba fordult a mérleg: az EU bevételeinek a 88 százaléka, mintegy 120 milliárd euró - közvetlenül a tagállamok befizetéséből és az áfa-bevételből származik, a fennmaradó részt az átvett feladatokból - például vámbevétel - származó összegek teszik ki.

Jelenleg a tagállamok egységesen a nemzeti jövedelmük 1,14 százalékát fizetik be a közös kalapba. Ez azt jelenti a befizetések az egyes országok teherviselő képességét is figyelembe veszik, vagyis a tehetősebbek többet fizetnek.

Franciaország nem támogatja az egységes áfa ötletét - közölte korábban Francois Fillon miniszterelnök José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel folytatott tárgyalása után. A párizsi vezetés ugyanakkor nem zárkózik el attól, hogy az uniós költségvetés újabb saját forrásra tegyen szert, de konkrét javaslatot még nem tett, hogy melyik adóztatási formát támogatná.

Egyelőre a magyar kormány véleménye sem ismert a közös adóról. A Nemzetgazdasági Minisztériumtól két és fél hónapja nem kaptunk választ arra a kérdésünkre, Magyarország hogyan viszonyul az egységes uniós adó bevezetéséhez.

Megadóztatnák a spekulációt

A másik lehetséges módszer az unió saját bevételeinek növelésére a pénzügyi tranzakciók megadóztatása. Az úgynevezett Tobin-adó

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hat éve már megbukott
a közös adó
A közös uniós adó ötlete nem új keletű, hat évvel ezelőtt vetődött fel először, s azóta újra és újra napvilágra kerül. Akkor a fejlődő országok gazdaságának megsegítésére fordították volna a beszedett összeget. Ötféle lehetőséget dolgoztak ki arra, mely termékeket, illetve szolgáltatásokat kellene az egységes adóval terhelni. Megvizsgálták a kerozinadó, illetve a repülőjegy-adó kivetésének lehetőségét. Emellett felmerült, hogy egységesen növelni kellene a szárazföldi üzemanyagok adótartalmát, vagy az általános forgalmi adó terheket. Már akkor szóba került, hogy meg kellene adóztatni a pénzügyi tranzakciókat. Az EU-pénzügyminiszterei három hónap alatt lesöpörték az asztalról a terveket - mondta el érdeklődésünkre Kovács László, volt uniós adó- és vámügyi biztos.

bevezetése a gazdasági válság kirobbanásakor került ismét előtérbe. Az Európai Parlament (EP) tavaly márciusban elsöprő többséggel állásfoglalást fogadott el arról, hogy adóztassák meg a pénzügyi műveleteket. James Tobin Nobel-díjas közgazdász gondolatának lényege, hogy a nemzetközi átutalásokra kivetett alacsony - 0,01-0,25 százalék - adóval megfékezhetők a spekulációs pénzmozgások úgy, hogy közben a működő tőke gyakorlatilag zavartalanul áramolhat. Az adó ugyanis - alacsony volta miatt - csak a spekulációra jellemző napi többszöri átutalásokat sújtaná igazán.

Az EP akkor úgy vélte, hogy a globális adó elriasztaná a pénzintézeteket a túlzott kockázatvállalástól. Az adó azt is biztosíthatná, hogy a bankok fizessék meg azokat a károkat, amelyeket a pénzügyi válság okozott. Az új közteher akkor érné el tényleges célját, ha annak bevezetésére a G20, azaz a világ 19 legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságát, valamint az Európai Uniót tömörítő szervezet valamennyi tagállama rábólintana. A javaslatot azonban a G20 tavaly júniusi ülésén sem sikerült elfogadtatni, elsősorban az USA és Kanada ellenállása miatt.

Az Európai Parlament nem tágít: idén márciusban ismét elfogadott egy jelentést, amelyben leszögezi, hogy a terhet akkor is be kellene vezetni az EU-ban, ha az adó kivetéséhez nem csatlakozik a többi G20-ország. Az EP úgy véli: egy kismértékű, 0,01-0,05 százalékos adó nem okozna versenyhátrányt az EU-nak.

Félnek a kitelepüléstől

Algirdas Semeta adóügyi biztos ellenben akkor úgy vélekedett: az adó kizárólag EU-n belüli alkalmazása azzal a veszéllyel járna, hogy a pénzügyi szolgáltatók áttelepülnének az unión kívüli országokba. A Portfolio.hu kérdésére diplomatikusan csak annyit válaszolt, hogy meg kell vizsgálni az intézkedés pozitív és negatív hatásait. Hozzátette: a végleges javaslat június végén kerül az Európai Bizottság elé a megvalósíthatósági és hatástanulmányokkal együtt.

Az adóügyi biztos aggályait támasztja alá Svédország példája, ahol a nyolcvanas években bevezették a tranzakciós adót. Ez azt eredményezte, hogy számos pénzügyi cég települt át Londonba. Nem véletlen, hogy Nagy-Britannia nem támogatja a Tobin-adó kizárólagos uniós alkalmazásának ötletét. Félnek attól, hogy a svédek sorsára jut a londoni City, ahonnan a lépés hatására tömegével települnének EU-n kívüli országokba a pénzügyi szolgáltatók. Ez jelentős adóbevétel-kiesést eredményezne a brit államháztartás számára.

Ugyanerre a veszélyre figyelmeztetett korábban a Portfolio.hu kérdésére Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers cégtársa. Véleménye szerint a fix adók bevezetése hatékonyabb eszköz arra, hogy a pénzintézetek részt vállaljanak a pénzügyi válság okozta károk enyhítésében. A tranzakció-alapú adóztatás révén félő, hogy a pénzügyi ügyletek jelentős részét az EU-n kívüli országokba - például Szingapúrba - helyeznék át a pénzintézetek.

A szakember szerint könnyebben el lehetne fogadtatni az egységes adót, ha olyan célt határoznának meg, amelyben valamennyi uniós állam érintett. Az egész kontinens azzal a problémával küzd, hogy öregszik a társadalom, s az egyes államok attól félnek, hogy nem tudják majd finanszírozni az időskorúak ellátását. Az európai nyugdíjadó bevezetése például nem lenne rossz ötlet - véli Lőcsei Tamás.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem