20 °C Budapest

Brutális nyugdíjcsökkentés! Miből fognak megélni? Egymillióan nyugdíjminimumon Romániában

2010. május 31. 07:32

Bár keleti szomszédunknál a 350 lejes (23 500 forintos) minimális nyugdíjakat nem érinti a 15%-os csökkenés, a megszorító intézkedés következtében a jövőben 400 ezerrel, összességében 1,082 millióra nő azoknak a száma, akiknek e havi ellátása a legalsó szintre esik vissza.

A tervezett nyugdíjcsökkentés előtt körülbelül 680 ezer személy kapja a román állam által szavatolt minimális nyugdíjat. Mihai Seitan munkaügyi miniszter közlése szerint az ő járandóságuk nem csökken tovább, miután a kormánykoalíció úgy határozott, hogy a legkisebb nyugdíjak esetében nem alkalmazzák a 15%-os lefaragást.  A szigorítást követően minden ötödik - összesen 1,082 millió - román nyugdíjas kap majd minimális öregségi járandóságot.

A román kormány a múlt héten fogadta el a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) május elején kötött egyezség alapján kidolgozott szándéklevelet, amely szerint 25 %-kal csökkentik a közalkalmazotti béreket és 15%-kal a nyugdíjakat. A megszorító intézkedések gyakorlatba ültetése érdekében a kormány várhatóan legkésőbb a hét közepéig két törvénytervezetet terjeszt a parlament elé.

Közben vita alakult ki a román pártok között arról, hogy a nyugdíjcsökkentés kivitelezhető-e. A nyugdíjasok országos egyesülete, de még a kormánykoalíció egyes törvényhozói is azt állítják, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi ítéletei kimondták: a nyugdíj magántulajdont képez, amit nem lehet elvenni. Ezzel szemben Emil Boc román miniszterelnök úgy véli, hogy a román alkotmány 53-as cikkelye lehetővé teszi a csökkentést.

Ez a cikkely ugyanis kimondja, hogy ideiglenesen korlátozhatják az állampolgári jogokat, ha a nemzetbiztonság, a közrend megvédése ezt szükségessé teszi. Ezzel arra utalt, hogy a pénzügyi helyzet drasztikus romlása, az eladósodás önmagában is "nemzetbiztonsági kockázat". Boc hangsúlyozta, hogy a bér- és a nyugdíjcsökkentést tartalmazó törvénymódosítás egyelőre csak az idei évre szól, a kérdést újratárgyalják a 2011-es költségvetés kidolgozásakor.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm