19 °C Budapest

Várakozások alatti kezdő fizetéseket kínálnak az vállalatok

Pénzcentrum
2010. április 20. 09:17

38%-os növekedést produkált a múlt héten megrendezésre került Műegyetemi Állásbörze a tavaly ősszel megrendezett ugyanezen eseményhez képest. A munkaerő-kereslet bővül, azonban még mindig nem éri el a válság előtti szintet. A cégek a hasonló béreket kínálnak, mint korábban, a frissdiplomások azonban ennél jóval többet remélnek.

Összesen 138 kiállító mintegy 1400 állásajánlattal volt jelen a múlt heti Műegyetemi Állásbörzén. A kiállítók számát tekintve ez 38%-os növekedést jelent tavaly őszhöz képest, ám 9,5%-os visszaesést az egy évvel korábbi börzéhez képest. A látogatók száma a becslések szerint az elmúlt időszakban minden alkalommal nagyjából 10-12 ezer között mozgott - írja a Napi Gazdaság.

Az álláskeresők köre valamelyest bővült a korábbi évekhez képest. A cégeknél egyre gyakrabban jelentkeznek alsóbb éves egyetemisták is szakmai gyakorlatra. A Műegyetemei Állásbörzén a legnagyobb kereslet természetesen a műszaki végzettségűek iránt mutatkozott. A kiállító cégek 43%-a keresett villamosmérnököket, tízből négynél informatikusokra volt igény, és a standok 34%-ánál várták a gépészmérnökök jelentkezését.

A műszaki végzettség mellett a gazdasági állások iránt volt még 25%-ot meghaladó kereslet a kiállítók részéről. A cégek 11%-a keresett embereket vegyészmérnöki és ugyanilyen arányban természettudományos végzettséggel vagy folyamatban lévő tanulmányokkal. A legalacsonyabb kereslet az építőmérnökök (4%), az építészmérnökök (3%) és a bölcsészek iránt volt (2%).

A kezdő fizetések tekintetében nincs nagy változás a korábbiakhoz képest. A vállalatok többségében havi bruttó 230-260 ezer forintot (nettóban kb. 153-167 ezer forintot) és némi cafeteria juttatást tudnak kínálni a frissen végzett hallgatóknak. A frissdiplomások elvárásai azonban ennél magasabbak: egy tavaly őszi felmérés szerint a hallgatók átlagosan havi bruttó 340 ezer (nettó 206 ezer) forint kezdő fizetéssel lennének elégedettek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm