A táppénz-szigor eredményei: friss számok!

2010. január 14. 09:02

Vélhetően nem lépik túl a táppénzre előirányzott 102,8 milliárd forintos kasszát, ami részben annak köszönhetően, hogy az influenzajárvány nem okozott tömeges megbetegedést Magyarországon. Pontos számok még csak november végéig állnak rendelkezésre, arra az időre 100 milliárdot fizetett ki e célra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) - írja a Világgazdaság.

Megszigorított táppénzszabályok

A korábbi években a táppénzes esetek száma meghaladta az 1,1 milliót, a múlt év első tizenegy hónapjának átlaga alig több egymilliónál. Az augusztusi szigorítások során a keresőképtelenség első 15 munkanapjára járó betegszabadság távolléti díja 80-ról 70 %-ra csökkent.

A táppénz mértéke pedig - a biztosítotti jogviszony idejének függvényében - a napi átlagkereset 60, illetve 50 %-a lett a korábbi 70 és 60 % helyett. 50 %-ra esett vissza a kórházban töltött időre járó táppénz mértéke is. A méltányossági alapon igényelhető táppénzes állomány ideje korábbi 45 napról 30-ra csökkent. Ilyen jogon azok igényelhetnek táppénzt, akiknek korábbról van biztosítási idejük.

A passzív jogon járó (a biztosítási jogviszony megszűnése után kifizethető) táppénz folyósítási ideje esett vissza leginkább. Ez 2003-ban egy év volt, 2008-ban 45 napra csökkent, a múlt év augusztusától pedig már csak 30 napra jár ez az ellátás. A jogalkotók ez utóbbitól vélhetően azt várták, hogy a munkanélküliségtől fenyegetettek ne a táppénzes állományba meneküljenek.

Az egy beteg esetre jutó táppénzes napok száma az elmúlt 5 évben 30 körül volt, ám a bérek növekedése miatt fokozatosan nőtt az egy napra jutó táppénz összege. 2009 novemberéig átlagosan 3320 forint volt, ami 7 %-kal haladta meg az előző év hasonló időszakának kifizetéseit.

Maximálták az egy napra kifizethető táppénz összegét is, ami a biztosítási jogviszonyban lévőknél nem haladhatja meg a minimálbér 400 %-ának harmincad részét (ez tavaly 9533 forint volt). A biztosítási jogviszony megszűnését követően ez az arány a minimálbér 150 %-ának harmincad része, ami 2009-ben 3575 forint volt (a minimálbér tavaly 71 500 volt, az idén 73 500 forint).

Az egészségpénztár méltányosságból is folyósíthat táppénzt, amennyiben a biztosított nem rendelkezik az előírt biztosítási idővel. Ennek időtartama azonban a korábbi 45 helyett ugyancsak 30 napra csökkent.

Felülvéleményező orvosi hálózat: javasolhatják a táppénzkifizetés megszüntetését

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A táppénzkassza felügyeletében jelentős szerep hárul az úgynevezett felülvéleményező orvosi ellenőrző hálózatra. A 276 felülvéleményező főorvos mellett 30 ellenőrző főorvos koordinálja a munkát. Tavaly több mint 1,1 millió alkalommal vizsgálódtak és 40 ezer esetben nyilvánították keresőképessé a betegállományban lévőket. Az ellenőrző doktorok a kezelőorvos jelenlétében vizsgálhatják meg a betegeket, betekinthetnek a dokumentációba, szükség szerint szakorvosi vizsgálatra utalhatják a beteget. Megállapíthatják a keresőképességet, és javasolhatják a táppénz folyósításának megszüntetését.

Az ellenőrzést hivatalból vagy a munkáltatók kérésére is végezhetik az orvosok. Ám ez utóbbi esetben a felülvizsgálatért 15 800 forintos díjat kell fizetni. Tavaly ezer esetben kezdeményezték a foglalkoztatók a táppénzen lévő dolgozóik ellenőrzését.

Baleseti táppénz: változó szabályok

Januártól változott az üzemi balesetekre vonatkozó szabályozás, ám a decemberről áthúzódó esetekre a korábbi jogszabály vonatkozik. A korábbi egységes üzemi balesetekből kiemelték az úti baleseteket. Ám üzeminek minősül az a baleset is, amely a munkába vagy onnan a dolgozók lakására történő utazás során történik. Az úti baleset esetén a baleseti táppénz összege a járulékalapot képező jövedelem naptári napi összegének 90 %-a, míg egyéb esetben megegyezik a járulékalapot képező jövedelem naptári napi összegével.

A baleseti táppénz öszszege megegyezik a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári hónapban végzett munkáért kifizetett, az egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelem naptári napi összegével.

Ennyi szabadnap JÁR NEKED ebben az évben! Kalkulátor

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem