Hiába viccelődött az OTP-ben, hitelt nem kapott

2011. április 5. 05:22

Az átlagosnál magasabb jövedelemmel, értékes ingatlannal a legkedvezőbb kamatfeltételekkel juthatunk jelzáloghitelhez - gondolnánk. Biztosra azonban itt sem mehetünk. Ha sok gyerekünk van és hitelkártyát is használunk, a "félős" bankok nem biztos, hogy adnak hitelt.

Az OTP ügyfele viccelődött a papírmunka alatt, nevetgélve töltötte ki a hiteligénylését. Magabiztossága bizonyos szempontból érthető volt, hiszen értékes ingatlan volt a fedezet, amelyet mindössze 4 millió forint jelzáloghitellel terhelt volna meg. Ráadásul a család nettó jövedelme havi 400 ezer forint, a kért hitelt mégsem kapta meg. Az OTP Bank úgy tájékoztatta a hoppon maradt ügyfelet, hogy a két eltartott gyerek miatt nem tud kölcsönt nyújtani.

A Pénzcentrum.hu megkeresésére az OTP elmondta: Az eltartottak számát a társadalmi helyzet értékelésekor a várható kiadásokon miatt veszi a bank figyelembe. Ezen kívül az adórendszeren keresztül a gyermekek száma az ügyfél jövedelmére is hat.


Nem szeretik a gyerekeket?

Ahogy az OTP válaszából is kiderül az adókedvezményeken keresztül ugyan pozitívan hat a hitelbírálatunkra a gyerekek száma, de ennél a bevételnél jobban megterhelik a családi kasszát a gyermekekre fordított kiadások. Emiatt összességében kevesebb hitelt kaphatnak a családos emberek.

A válság egyik következménye, hogy ma már a bankok biztosra mennek, csak a kevésbé kockázatos ügyfeleknek adnak hitelt. Ráadásul az ingatlanfedezetű hitelek piacának nem tesz jót a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása sem, mert a pénzintézetek egyre kevésbé lehetnek biztosak abban, hogy törlesztési gondok esetén hozzájuthatnak a hitel fedezetét jelentő ingatlanhoz.

Márpedig a jelzáloghitelek alacsony kamata épp a biztos fedezetnek, az alacsony kockázatnak köszönhető. Nemfizetés esetén a ház, lakás eladásából könnyen a pénzükhöz juthatnak. A kilakoltatási moratórium épp a biztos fedezetet értékteleníti el, így közvetve az alacsony kamatszint megszűnését okozhatja. A biztos fedezet nélkül a jelzáloghitelek is sima személyi kölcsönökké minősülhetnek át, a kockázat szempontjából mindenképp.

Mit nem szeretnek még a bankok? Hogy kapjuk a legtöbb hitelt?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Természetesen a minél magasabb havi jövedelem nagyon fontos, hiszen "az ügyletben maximum három jövedelemmel bevont szereplőt fogadunk el, összességében az igazolt jövedelem maximum 50%-át terheljük a havi törlesztőrészlettel" - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére a Budapest Bank. A bank azt is elmondta kérdésünkre, hogy ők is figyelembe veszik az eltartottak számát és a háztartás megélhetési költségét is.

Egyéb tartozások megléte és törlesztése is számít, hiszen mindez csökkenti a törlesztésre használható jövedelmünket. Különösen vigyáznunk kell a különböző hitelkeretekkel.

"A hitelkeretek, hitelkártyák teljes összegének 3%-át vesszük figyelembe, mint havi törlesztőrészletet. Tekintettel arra, hogy a keret kihasználásának lehetősége adott, nemcsak a kihasznált összeget, hanem a teljes hitelkeretet is vizsgáljuk. Például egy 100 000 forintos folyószámlahitel keret esetén 3 000 forint havi meglévő törlesztőrészlettel számolunk, mint fennálló kiadás. Abban az esetben természetesen, amikor az ügyfél Adósságrendező hitelünkkel megszünteti hitelkeretét vagy hitelkártyáját, nem számolunk a kerettel, mint folyósítás után fennmaradó kiadással" - közölte a Budapest Bank.

Az OTP Banknál is figyelembe veszik a hitelkártya és folyószámlahitel nagyságát és az ebből fakadó terheket. A bank közlése szerint a hitelkeret és a folyószámlahitel hatása az ügyfél limitre a jelzálogtípusú hiteleket illetően tág határok között változhat a keret nagyságától, kihasználtságától és az ügyfél jövedelmi helyzetétől függően. Jellemzően 500 ezer és 3 millió forint közé esik ennek hatása, de ennél szélsőségesebb értékek is előfordulhatnak. Így ha minél nagyobb hitelt akarunk felvenni az OTP Banknál, akkor szabaduljunk meg egyéb hiteleinktől.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. május 14. 19:48
Az Energiaügyi Minisztérium adott ki egy új grafikát a május végén startoló felújítási programról, a...
MEDIA1  |  2024. május 14. 19:00
A Tisza Párt politikusa arról is beszélt, hogy mely pártok részvételét tartaná indokoltnak a köztévé...
Bankmonitor  |  2024. május 14. 16:17
Azt már a legtöbben tudják, hogy a kamatmentes Babaváró hitelt kizárólag házasok igényelhetik, de az...
Holdblog  |  2024. május 14. 09:43
Itt az osztalékszezon, az okos befektető pedig forgatja a pénzt. Milyen stratégiák merülhetnek fel,...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 14. kedd
Bonifác
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem