20 °C Budapest
Celebrate the simplicity and love as a mother and her baby settle into a cozy new apartment.

Sok kicsi sokra megy? Milliókkal csökkenthetik hiteltartozásukat a gyerekesek

2024. március 27. 14:02

A gyermekes családok számára 2024-ben is elérhető lesz ez a kevésbé hangsúlyos, de annál fontosabb állami támogatási forma, amely esetében 2 gyerek után 1 millió, 3 gyerek után 4 millió forint összegben csökkenthető a fennálló lakáshitel-tartozás. A többi, jelenleg elérhető otthonteremtési támogatással szemben ez azok számára is jó lehetőség lehet, akik nem élnek házasságban. Azonban pénzügyi szakértők szerint érdemes odafigyelni a pontos feltételekre, valamint a tavaly év vége óta életbe lépő változásokra is a szabályozásban.

Egy korábbi kormányrendelet értelmében az arra jogosult családok számára a gyermekek után a meglévő lakáshitelük és bizonyos szabadfelhasználású jelzáloghitelük tőketartozásának egy részét állami támogatásként elengedhetik vagy csökkenthetik, így az érintett családok könnyebben kezelhetik pénzügyi terheiket. Az intézkedés a kettő, három, vagy több gyermeket vállalók számára biztosít jó lehetőséget, hiszen jelentős segítséget nyújthat a hiteltartozások visszafizetésében - áll a Duna House közleményében.

Eszerint a támogatás 2019. július 1-től már a második gyermek után is elérhető, illetve utólag is igényelhetővé tették a 2019. július 1-jét követően született gyermekekre. Ennek megfelelően a második gyermek vállalása esetén a fennálló lakáshitel-tartozásból az állam 1 millió forintot enged el, míg a harmadik gyermek megszületése esetén további 4 millió forinttal csökken a tartozás. Ha ennél is nagyobbra bővül a család, akkor minden további gyermek születésénél 1 millió forinttal lesz kevesebb a hiteltartozás.

Az igénylés határidejére vonatkozóan azonban bekerült idén egy fontos módosítás: tavaly szeptember óta amennyiben a gyermek 2020. június 30-a után született, akkor a kérelem a gyermek születését vagy örökbefogadását követő 180 napos határidőn belül nyújtható be (a korábban született vagy örökbefogadott gyermekekre ez nem vonatkozik). Fontos erre a határidőre odafigyelni, különben elveszik a lehetőség!

A támogatás az igénylés időpontjában fennálló, fel nem mondott jelzáloghitel-tartozások csökkentésére érvényes, amelyek első sorban lakáscélú hiteleket jelentenek. De emellett a 2017. november 14-e előtt felvett szabadfelhasználású jelzáloghitel-tartozás csökkentésére is felhasználható a támogatás, azonban ez a később felvett szabadfelhasználású jelzáloghitelre nem vonatkozik. Fontos tudni még, hogy a jelzáloghitel-elengedés csak olyan jelzáloghitelekre kérhető, amelyek szerződéskötési dátuma korábbi, mint a gyermek születési dátuma. Ez alapján kétféle verzió lehetséges: a 2017. november 14. előtt felvett hitelek esetén, a lakáscél nem kikötés, tehát szabadfelhasználású jelzáloghitelekre is kérhető a támogatás. A másik változat szerint a 2017. november 14., vagy ezutáni hitelek esetében a jelzáloghitel-elengedés csak a lakáscélú jelzáloghitelekre igényelhető (lakásvásárlási, építési, bővítési, felújítási vagy korszerűsítési hitel).

A jelzáloghitel-elengedés érvényes még a lízingszerződésekre, illetve a lakástakarék segítségével vásárolt lakásokra igényelt hitelekre is. Azonban fontos tudni, hogy a jelzáloghitel-elengedés nem kérhető a Babaváróra, vagy személyi kölcsönre – még abban az esetben sem, ha azok lakáscélra lettek felhasználva. Tavaly szeptember óta a szerződés szerinti teljes kölcsönösszegre vonatkozóan is felhasználható a lehetőség, ha az aktuális tartozás alacsonyabb lenne a támogatásként járó összegnél.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindent az igénylésről

Elengedhetetlen, hogy az igénylő a kérelem benyújtásának időpontjában a meglévő lakáscélú jelzáloghitel adósa legyen, hiszen a kérelmet az adhatja be, akinek a nevén van a hitelszerződés. Házastársak, élettársak és egyedülállók egyaránt igényelhetik, azonban házastárssal, élettárssal csak együttesen igényelhető a támogatás. Fontos, hogy az adóson és házastárson, élettárson (mint adóstárson) kívül ne legyen más adóstárs a jelzáloghitelben. Az igénylőnek, vagy az igénylők egyikének legalább 50%-os tulajdonrésszel kell rendelkeznie a jelzáloghitel fedezetéül szolgáló ingatlanban. Arról is nyilatkozni kell, hogy a támogatási kérelem olyan gyermekre vonatkozóan került benyújtásra, akit más személy által igényelt jelzáloghiteltartozás-csökkentő támogatásnál még nem vettek figyelembe.

A jelzáloghitel-elengedést vagy -csökkentést magyar állampolgárok, a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személyek igényelhetik. Nem magyar állampolgár részére a támogatás a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható. Az igénylés feltétele még a büntetlen előélet és a köztartozás-mentesség is.

A jelzáloghitel-elengedéshez szükséges kérelem a kormányhivataloknál és kormányablakoknál is benyújtható, de ügyfélkapun keresztül vagy akár személyesen és postai úton is elindítható. Az igényléshez, az igénylők és a gyermekek személyazonosító okmányaira, lakcímkártyáira és adókártyáira lesz szükség. Emellett erkölcsi bizonyítványt is ki kell kérni, és le kell adni a megfelelően kitöltött kérelem nyomtatvány mellé. Az adott hitelre vonatkozó jelzálogszerződések eredeti példányai, a kölcsönt folyósító bank által kiállított, 30 napnál nem régebbi hiteles tőketartozás-igazolás, valamint a gyermekek születési anyakönyvi kivonata és a házassági anyakönyvi kivonat másolata is elengedhetetlen az igényléshez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem