Megszólalt a K&H vezér: mi lesz a lakáshitelesekkel?

Pénzcentrum
2010. május 21. 13:25

A K&H Csoport tegnap tette közzé az idei I. negyedéves eredményeiről szóló jelentését (Jelentett a K&H: 5,6 milliárdos plusz az I. negyedévben). Az év első három hónapjában elért 5,6 milliárd forintos adózás utáni eredmény - különösen a tavalyi évben összesen elért 10 milliárdos eredmény tükrében - várakozáson felülinek tekinthető. A sajtótájékoztatón a felső vezetés az adatok részletes ismertetése mellett  néhány - főként a jelzáloghiteleseket érintő - kérdésünkre is válaszolt.

Pénzcentrum: Tavaly októbertől idén február közepéig felfüggesztették a devizahitelek kihelyezését, hogyan hatott ez az intézkedés a jelzáloghitel portfolióra és az állományra?

Hendrik Scheerlinck, a K&H Csoport vezérigazgatója: 2010. február 15-e óta a K&H kínálatában újra megtalálhatóak az euró alapú lakossági hitelek, így újra választási lehetőséget biztosítunk ügyfeleink számára. A hitelállományunk (árfolyamhatás nélkül) egy év alatt 11,8%-kal 1712 milliárd forintra csökkent. A lakossági szegmensben a hitelek tekintetében egy év alatt 9,5%-ról 9,1%-ra csökkent a piaci részesedésünk. A lakáshiteleknél 9,4%-os, a fogyasztási hiteleknél 10%-os piaci részesedéssel rendelkezünk.

K&H Lakossági hitelek

A lakossági hitelek állománya egy év alatt 801 milliárd forintról 708 milliárd forintra csökkent (a bank számításai szerint árfolyamhatás nélkül csak 4,3%-os a csökkenés). Az állami támogatásos lakáshiteleket tavaly nyáron megszüntették, így azok állománya 8 milliárd forinttal csökkent, miközben a piaci kamatozású forinthitelek állománya 2 milliárd forinttal emelkedett. Az euróban, svájci frankban és japán jenben kihelyezett lakáshitelek állománya 279 milliárd forintra, a szabad felhasználású kölcsönök állománya 302 milliárd forintra csökkent.

A kkv szektorba kihelyezett hitelek állománya eléri a 134 milliárd forintot, 123 milliárd forint a lízingállomány és 747 milliárd forintot ttesznek ki a vállalati és az egyéb kategóriába sorolt hitelek. 

Pénzcentrum:
A válság kirobbanását követően megemelkedett a törlesztési nehézségekkel küzdő ügyfelek száma, hány jelzáloghitelt sikerült átstruktúrálni?


Hendrik Scheerlinck

Hendrik Scheerlinck: A nem teljesítő hitelek aránya egy év alatt 3,6%-ról 6,5%-ra emelkedett, de a hitelportfolió romlásában még mindig a szektorban mért 8,9%-os ráta alatt vagyunk.

Eddig összesen 5400 jelzáloghitelt alakítottunk át, meghosszabbítottuk a kölcsönök futamidejét, de voltak, akik forinthitelre váltották a devizahitelüket.

A késedelmes ügyletek vizsgálatakor megfigyeltük, hogy a 2007-2008-ban devizában felvett szabad felhasználású jelzáloghiteleknél fordul elő leggyakrabban csúszás.

Pénzcentrum:
Minek tudható be a hitelportfolió ilyen mértékű romlása?

Hendrik Scheerlinck:
A nem teljesítő hiteleken belül a lakossági hiteleknél 3,1%-ról 6,2%-ra, a vállalati szegmensben 3,5%-ról 6,3%-ra nőtt a nemfizetők aránya. A lízing ügyleteknél már tavaly 6%-os bázisról indultunk, 2010.03.31-re pedig elérte a 11,7%-ot a rossz adósok aránya. Hitelkártyáknál a legrosszabb a helyzet, ott erősen kétszámjegyű ez a ráta.

Pénzcentrum:
Mennyire volt sikeres a devizahitelezés újraindítása?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hendrik Scheerlinck: Az I. negyedév eredményei alapján az új, jelzálogalapú igénylések 97,5%-a forintalapú jelzáloghitel volt, ennek megfelelően idén a forinthitelek további térnyerésére számítunk.

Pénzcentrum:
Hogyan változott az ügyfélszám és a termékek száma az elmúlt egy évben?

Hendrik Scheerlinck: Ügyfeleink száma 10 ezerrel nőtt egy év alatt és 2010. március végére elérte a 944 ezret. A lakossági ügyfelek száma 843 ezer, míg a kkv és a vállalati ügyfelek száma 101 ezer. A bankkártyák száma 659 ezerről 657 ezerre csökkent, a betéti kártyák száma emelkedett, mivel ebből a hitelkártyák száma 57 ezerről 44 ezerre csökkent. A K&H jelenleg 242 fiókkal rendelkezik, az ATM-ek száma egy év alatt 425-ről 462-re emelkedett.

Biztosítások

A K&H Biztosító élet- és otthonbiztosítási szerződéseinek száma 140 ezerről 137 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. Az új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások értékesítése az I. negyedévben 4%-kal nőtt (86,7%-os kárhányad mellett), miközben a casco biztosítások értékesítése 12,9%-kal csökkent. Ez utóbbi annak tudható be, hogy megszűnt a K&H Lízing lakossági autófinanszírozási tevékenysége.

Luc Cools, a K&H Biztosító vezérigazgatója elmondta, hogy a jelzáloghiteles ügyfelek közel 100%-a köt cégen belül lakásbiztosítást. A kockázati életbiztosítási termékek értékesítése pedig az esetek 40-50%-ában bizonyul sikeresnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 3. 17:26
Az EP május 3-án, a sajtószabadság világnapján hivatalosan közzétette a Daphne Caruana Galizia újság...
Bankmonitor  |  2024. május 3. 14:26
Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár elmondása szerint a 2019-ben Babaváró hitelt igényelt...
Kiszámoló  |  2024. május 3. 14:07
Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóz...
Holdblog  |  2024. május 3. 11:42
Évadzáró adásunkban mindenki szerepel, a kommentelők kifejezetten sokat. Elemezzük Észak-Koreát, a k...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm