20 °C Budapest
An indecisive, real person, elderly 96 year old senior adult man grocery shopper - supporting himself with his hand by holding onto his shopping cart - is leaning down in front of a supermarket grocery store refrigerated section cooler door looking at multiple potential frozen food dinner choices. His uncertain face is reflected in the refrigerator glass window. Image has some grain.

Ezért lesz nagyon rossz vége annak, ha valaki csak ilyen kajákat eszik: hosszú a fekete lista

2024. április 19. 14:46

A feldolgozott élelmiszerek, beleértve a mosást, tisztítást, aprítást és hőkezelést is, szinte minden általunk fogyasztott étel előállításának részét képezik, azonban az ultrafeldolgozott termékek több szakértő szerint is kerülendők. Persze nem mindenki szereti jó és rossz élelmiszerként megkülönböztetni az ennivalót, mégis a legjobb választás a friss alapanyagokból otthon készült ételek fogyasztása lehet - jelentette a Huffpost.

A feldolgozott élelmiszerek szinte minden étkezésünk részét képezik, és nem csak a gyorsételekre korlátozódnak. Dr. Pauline Jose, családorvos szerint minden élelmiszer vagy alapanyag, amelyen bármilyen változtatást végeztek - legyen az mosás, tisztítás, aprítás, melegítés, pasztőrözés, erjesztés, sózás vagy füstölés - feldolgozottnak tekinthető. A tápanyagok hozzáadása, úgy mint például a D-vitamin tejbe való bekeverése pozitív példa a feldolgozásra. Azonban az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint a fagylalt vagy a fagyasztott pizza, kerülendők a szakember szerint.

Jose hangsúlyozza az otthoni ételkészítés és a friss zöldségek használatának fontosságát. A csomagolt élelmiszerek vásárlása esetén azt tanácsolja, hogy olvassuk el a címkéket és kerüljük az ismeretlen összetevőket. Figyelmeztet arra is, hogy egyes csomagolt élelmiszerek titán-dioxidot tartalmazhatnak, ami egészségügyi problémákhoz vezethet.

Kim Shapira dietetikus és táplálkozási terapeuta szerint viszont nem célszerű az ételeket "jónak" vagy "rossznak" minősíteni. A dietetikus úgy véli, fontosabb az általános táplálkozási minta figyelemmel kísérése, és ez alapján kialakítani egyfajta egyensúlyt. Az egészséges táplálkozás részeként javasolja gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztását.

Ugyanakkor Jose tapasztalatai szerint páciensei gyakran panaszkodnak fáradtság és emésztőrendszeri problémák miatt, amikért gyakran a túlzott mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása lehet a ludas. Hosszú távon ez magas vérnyomást, cukorbetegséget és más egészségügyi problémákat is okozhat. Shapira azt javasolja, hogy naponta legalább négy adag gyümölcsöt és zöldséget együnk. Emellett kiemeli a tesztmozgás fontosságát is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jose szerint az oktatás kulcsfontosságú az egészségesebb étkezés elősegítése terén, főleg az alacsony jövedelmű közösségekben. Hangsúlyozza, a csomagolt termékek címkéinek olvasásának és az egyszerűbb ételkészítési módszerek alkalmazásának jelentőségét a tudatos életmód kialakításában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem