17 °C Budapest

Kiderült: ez a leghamisítottabb bankjegy Magyarországon

2011. január 24. 05:22

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint hazánkban az elmúlt év végén a forgalomban lévő készpénz értéke mintegy 2355 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt éveket összességében nézve figyelemre méltó, hogy a magyar gazdaság készpénzhasználata nemzetközi szinten is magas, és nem látszik csökkenni.

Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban már beszámolt, a GDP arányában mért magyar készpénzállomány nemzetközi szinten nemcsak a nyugat-európai országok állományához, hanem a hozzánk hasonló fejlettségi szintű államok értékeihez képest is kiemelkedően magasnak számít. Hazánk mellett a régióban Csehország rendelkezik hasonló készpénz/GDP aránnyal, amelynek a cseh állam magyarhoz hasonló készpénzorientált viselkedése lehet az oka. Szlovákia és Lengyelország esetében 25-30%-kal kisebb ez az arány, de például Szlovéniához képest 40%-kal, a skandináv országokhoz viszonyítva pedig mintegy 120-150 %-kal több készpénzt használunk

 

Egymillió valódi bankjegyre jutó hamisítványok számának alakulása(Forrás: MNB)


Szakértők szerint három fő tényezőre vezethető vissza a túlburjánzó magyar készpénzállomány: a rejtett gazdaság térnyerése, az üzleti partnerek közti bizalomhiány és az állam készpénzcentrikus magatartása jelenthetik a fő okokat.

Az euróval csak rosszabb lesz

Az euróhasználat önmagában nem indokolja a készpénzhasználat csökkenését, a hazai készpénzkereslet mozgatói annyira mélyen gyökereznek, tartós csökkenés esetükben nem várható. Sőt, a csatlakozásnak van egy potenciális veszélye is: a nagy értékű bankjegyek még inkább támogatják a rejtett gazdaság működését, például még inkább kitágítják a bűnszervezetek és adócsalók mozgásterét. Tarthatunk attól, hogy az új pénznem még jobban megolajozza majd a rejtett gazdaságot. Az illegális tranzakciókat gyakorlatilag sokkal egyszerűbb lesz lebonyolítani a nagyobb címletek miatt, ezért a hazai fizetési struktúrának addig még rendkívüli fejlődésen kell keresztülmennie, hogy ne jelentsen valós veszélyt a rejtett gazdaság továbbgyűrűzése.

A forgalomban lévő bankjegyek és érmék

A forgalomban lévő bankjegyek értéke 2010 végén 2310 milliárd forint volt, ami 9 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. A kisebb címletű bankjegyek mennyisége csak kismértékben változott. ezáltal erősödött a 20 000 és a 10 000 forintosok dominanciája, e két címlet már csaknem 56 százalékát teszi ki volumenben az összes forgalomban lévő bankjegynek.

A fellelt forintbankjegy-hamisítványok címletenkénti megoszlása 2010 negyedik negyedévében(Forrás: MNB)


Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban már beszámolt, a GDP arányában mért magyar készpénzállomány nemzetközi szinten nemcsak a nyugat-európai országok állományához, hanem a hozzánk hasonló fejlettségi szintű államok értékeihez képest is kiemelkedően magasnak számít. Hazánk mellett a régióban Csehország rendelkezik hasonló készpénz/GDP aránnyal, amelynek a cseh állam magyarhoz hasonló készpénzorientált viselkedése lehet az oka. Szlovákia és Lengyelország esetében 25-30%-kal kisebb ez az arány, de például Szlovéniához képest 40%-kal, a skandináv országokhoz viszonyítva pedig mintegy 120-150 %-kal több készpénzt használunk

2010. december végén közel 1,2 milliárd darab érme volt forgalomban, mintegy 45 milliárd forint értékben. A forgalomban lévő állomány mennyisége 3 százalékkal, értéke 5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. a bővülést szinte kizárólag a legkisebb, 5 forintos és a legnagyobb, 200 forintos érmék iránti kereslet növekedése okozta.

Lekapcsolták a pénzmásolókat

Az MNB jelentése szerint 2010 végén a hamis pénzek számának év elején kezdődött emelkedése megfordult, és jelentős mértékben csökkent.Az év utolsó három hónapjában 1186 darab hamis bankjegy lett kivonva a forgalomból. a hamisítványok számbeli csökkenésében meghatározó szerepe volt az MNB rendőrséggel folytatott eredményes együttműködésének, amelynek köszönhetően októberben felderítésre került a korábbi hónapok emelkedő trendjét meghatározó, a korábbiaknál megtévesztőbb 10 000 forintosokat előállító hamisítói kör.

Fellelt forintbankjegy-hamisítványok számának alakulása (Forrás: MNB)


A csökkenés mellett a kereskedelemben továbbra is figyelmet igényelnek a kisebb számban előforduló, de gyakran megtévesztőnek bizonyuló 20 000 forintos hamisítványok. ez utóbbiak is kiszűrhetők összetett érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, átnézetben, mozgatással), de főként napjaink korszerű pénztári eszközös módszerével, a kombinált uv-a/C lámpás vizsgálattal. A hamisítványok számának csökkenése tükröződik abban is, hogy egymillió darab forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év során jutó hamisítványok száma 2010-ben a megelőző évi közel 36-ról 27-re csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Hogyan ellenőrizheted és ismerheted fel legegyszerűbben a hamisgyanús bankjegyeket
Néhány egyszerű módszerrel Te is könnyen ellenőrizheted a forint bankjegyek valódiságát:

• A forint hamisítványok sohasem készülnek valódi bankjegypapírra,
• A forinthamisítványok színes fénymásolóval esetleg printerrel vagy síknyomtatással, így felületükön tapintható festékvastagság nem érzékelhető.

A fenti két alapvető szempont figyelembe vételével segédeszköz nélkül is ellenőrizheted:

• a metszetmélynyomtatást meglétét tapintással,
• a fény felé tartva a bankjegyet átnézetben a vízjelet, a biztonsági szálat , és az elő-hátoldali illeszkedőjel pontos illeszkedését,
• a rátekintés szögének változtatásával az optikailag változó tulajdonságú színváltós nyomatot és a holografikus hatású fémcsíkon lévő motívumokat, valamint rejtett képeket.


Hamisítási helyzetünk 2010 végén más országokkal összehasonlítva vegyes képet mutat: a nemzetközi valutákkal való összevetésben kedvező ugyan, de a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában alacsonyabb hamisítási mutatók is előfordulnak.

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 379 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a negyedik negyedévben. ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 268 darab volt.

A kéteurós a legnépszerűbb a hamisítók körében

A hamisítók a kéteuróst preferálják, tavaly a forgalomból kivont hamis érmék háromnegyede legalábbis ekkora értékű volt - jelentette a BruxInfo.

Tavaly 8 százalékkal nőtt a forgalomból kivont hamis euróérmék száma, míg ugyanis 2009-ben nagyjából 172 ezer darabot kellett bevonni, addig ez a szám 2010-ben elérte a 186 ezret. A Bizottság közlése szerint messze a 2 eurós a legnépszerűbb a hamisítók körében, a visszavont érmék közül ugyanis több mint 130 ezret ez a pénzdarab tett ki. Ami az euróbankjegyeket illeti, az EU-ban tavaly nagyjából 751 ezer hamis bankót vontak ki a forgalomból, legalábbis ez derült ki az Európai Központi Bank adataiból, amely egyébként a bankjegyek hamisítás elleni védelméért felel.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 14:32
Közvetítik Kiss Norbert kamionos versenyeit is.
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem