7 °C Budapest

OTP hitel vagy lízing? Forintra kiszámoltuk a különbséget

Pénzcentrum
2010. október 8. 10:02

Hitel vs. lízing: éves szinten százezrekre rúghat a különbözet Idén nyáron a magánszemélyek részére gyakorlatilag megszűnt a deviza alapú jelzáloghitelezés hazánkban, lakáslízing esetében viszont továbbra is lehetőség van euró alapú finanszírozásra. A Pénzcentrum.hu az OTP Lakáslízing ajánlatai alapján kiszámolta, hogy a lízing igénybevételével havi szinten mennyivel járnak jobban az ügyfelek egy azonos kamatozású lakáshitelnél, illetve, hogy az euró alapú finanszírozás milyen árfolyamszint alatt éri meg. Írásunkből kiderül, hogy mennyivel tartozik az OTP Lakáslízing rekordadósa, szeretik-e a terméket a luxusnyugdíjasok, illetve, hogy mi lesz az értékesítési partnerekkel.

Az év első hat hónapjában 9 ezer lakás kapott használatbavételi engedélyt és 10 ezer új lakásra adtak ki építési engedélyt. A használatba vett lakások száma 34%-kal, az új engedélyeké 41%-kal alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A lakáslízing egy viszonylag új termék a piacon. Természetesen a lakáshitel még jóval nagyobb arányt képvisel, de a lízing részesedése növekvő (az OTP-nél az első félévben a deviza alapú lakásfinanszírozások már több mint 12%-a lízing volt).


Dr. Dunavölgyi Mária

"Bár az OTP Lakáslízing forint és euró alapon is finanszíroz, az eddigi tapasztalatok alapján az utóbbi időben inkább forint alapú kérelmek benyújtása volt a jellemző, holott az euró alapú finanszírozás a jelenlegi kamatfeltételek mellett alacsonyabb törlesztő részletet biztosít" - mondta Dr. Dunavölgyi Mária vezérigazgató.

A finanszírozó úgy véli, hogy hazánkban belátható időn belül bevezetésre kerülhet az euró, amikor is a mai forint hitelek átváltásra kerülnek euróra, s a majdani átváltási arány ma még nem ismert. Az euró alapú hitelek törlesztő részletei azonban az áttéréskor sem fognak megváltozni, hiszen azok euróban maradnak. Az euró alapú finanszírozás tehát átgondolt döntés esetén olcsó és biztonságos finanszírozást jelent az ügyfél számára. Addig is az ügyfél védelmét szolgálhatja, ha megtakarítja azt a különbséget, amit az alacsonyabb kamaton nyer havonta s így tartalékot képez az esetleges későbbi kockázatok fedezésére.

A hat hónapos akciós időszakot követő euró alapú törlesztőrészletek körülbelül 12%-kal alacsonyabbak, mint a forintlízing részletek. Ez 270 forintos folyósítási árfolyamot feltételezve azt jelenti, hogy az ügyfél addig jobban jár a deviza alapú lízinggel, amíg az árfolyam 300 alatt marad. Ha újra 300 fölé megy az árfolyam, akkor a korábban félretett különbözetekből fedezhető az árfolyamveszteség.

A termék másik előnye, hogy alacsonyabb önerővel lehet lakáshoz jutni, mint a lakáshitelek esetében. Magánszemélyeknél forint alapon a piaci ár 80%-a finanszírozható mind új, mind használt lakás esetén, míg hiteleknél a maximális finanszírozás a piaci ár 75%-a. Euró alapon 35% önerővel kell rendelkezni az igénylőnek.

A társaság október 31-ig díjkedvezményes akciót hirdet, amelynek keretében a fenti napig benyújtott kérelmek esetében az értékbecslési díjat visszatéríti ügyfeleinek, a közjegyzői díjat pedig átvállalja tőlük.

Tévhitek és termékelőnyök

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hiedelmekkel szemben a vezérigazgató kifejtette, hogy nem könnyebb elveszteni egy lízingelt lakást, mint egy hitellel finanszírozottat. A lízingcég ugyanazokat az eljárásokat alkalmazza, ha az ügyfele fizetésképtelenné válik, mint a bankok a lakáshitelek esetében.

A lízingbevevő teljes körűen jogosult az ingatlant használni, ugyanúgy benne lakik és lényegileg ugyanazokkal a jogokkal és kötelezettségekkel rendelkezik, mintha lakáshitellel finanszíroztatná lakását. Például bérbe adhatja, előtörleszthet illetve akár lízingátvállalással vagy előtörlesztéssel el is adhatja a lakást.

A lakáshiteleknél már megszokott módon bármikor lehetséges akár az egyösszegű, akár a részleges előtörlesztés, vagy az ingatlan értékesítése készpénzért vagy lízingátvállalással is. Fontos, hogy korai lezárás vagy végtörlesztés esetén a lezárási díjon kívül csak a hátralévő tőketartozást kell megfizetni, a hátralévő időszakra járó kamatot nem.

Az OTP-rekorder nem aprózta el! Kilencszámjegyű kérelem jóváhagyva!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem