6 °C Budapest

Végre kiderült: ÍGY főzhetsz pálinkát!

Pénzcentrum
2010. június 24. 12:02

Bár sokan reménykedtek benne, a jövőben sem főzhetne akárki piacon vásárolt gyümölcsből szabadon az erkélyen, a garázsban, a sufniban pálinkát - legalábbis ez derül ki a nemzetgazdasági tárca törvénymódosítási elképzeléseiből.

A Matolcsy György vezette minisztérium akként módosítaná a jövedéki törvényt, hogy bevezetné a magánfőzés intézményét. Ennek keretei között csak 18 évesnél idősebb gyümölcstermelő főzhetne pálinkát, de ő is csak a saját maga termelte alapanyagból. A formálódó szabályozás továbbra is tiltaná, a házilag kuktából, centrifugából, vagy boilerből barkácsolt pálinkafőző készségek használatát. Ehelyett csak az Európai Unióban engedélyezett, legfeljebb 100 literes berendezések használatát engedélyeznék, méghozzá csak úgy, ha azokat a előzetesen a vámhatóság is nyilvántartásba vette.

 


A vámosok a főzés során is rajtatartanák a szemüket a magánfőzdéken. A munka megkezdése előtt három nappal ugyanis be kell jelenteni a hatóságnak, ha a cefrét le akarja valaki főzni. Tudatni kell, hogy milyen gyümölcsből és mennyi cefréből készül a pálinka. Jó hír viszont, hogy a jelenlegi hektoliterfokonként 1380 forintos adót nem kellene fizetni. A magánfőzők 50 liter 50 fokos pálinkát adómentesen készíthetnek, de ezt nem hozhatják kereskedelmi forgalomba. E mennyiség fölött vagy eleve eladásra szánt pálinka előállítása esetén már hektoliterfokonként 2761 forint jövedéki adót kéne fizetni, azaz annyit mint a kereskedelmi főzdéknek jelenleg. Ha valaki eladásra akar pálinkát főzni, akkor a munka megkezdése előtt be kell fizetnie a jövedéki adót és be kell szereznie a szükséges mennyiségű zárjegyet is.

Korábbi cikkünk a témában: Megijedtek Orbántól a pálinkások

A magánfőzdék nyakra-főre nem főzhetik még adó megfizetése után sem a pálinkát, mert a törvénymódosítási tervek szerint meghatároznának számukra egy 200 literes maximális kvótát. Szigorú megkötés, hogy egy családon belül hiába jelentkeznek többen is magánfőzőnek, a kedvezményeket nem lehet összevonni. Persze a termelő dönthet úgy is, hogy nem vesződik a főzéssel, hanem bérfőzdébe viszi a cefrét. Ebben az esetben azonban abban az évben magánfőzőként már nem készíthet pálinkát. Ha egy családban több főzőmester is akad, akkor a családnak dűlőre kell jutnia abban, hogy abban az évben mindenki bérben főzet vagy maga állít elő pálinkát.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem