Kilenc évtized után visszaadná a gyümölcspárlat készítésének jogát az embereknek a kormány - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. A bejelentés váratlanul érte és meglepte a pálinkaágazatot. Az érintettek remélik, az új szabályok a régi rendszerhez igazodnak majd, különben odaveszhet a magyar pálinka nehezen felépített hírneve.
Megdöbbentek a hazai pálinkafőzdék a miniszterelnök bejelentésén, miszerint a kormány visszaadná az embereknek a szabad gyümölcspárlat készítés jogát. A döntés váratlanul érte az érintetteket pedig a 2008-ban egyhangú parlamenti döntéssel elfogadott pálinkatörvény értelmében valamennyi a pálinkát érintő kérdésben a kormánynak egyeztetnie kell a pálinkakészítéssel foglalkozókat tömörítő Pálinka Nemzeti Tanáccsal. Egyeztetések egyátalán nem voltak és a döntés részletei sem ismertek - állította egybehangzóan kérdésünkre Panyik Gáborné, a Pálinka Céh Egyesület elnöke és Békési Zoltán, a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesületének elnöke.
A bejelentést értelmezni is nehéz, hiszen a miniszterelnök maga is ellentmondásosan fogalmazott a beszédében. Először általában az emberekről beszélt, ami alapján arra lehet következtetni, hogy bárki főzhetne otthon pálinkát. Később azonban indoklásában a gyümölcsösüket gondozókról beszélt, ami pedig azt jelentheti, hogy csak az főzhet pálinkát, aki annak alapanyagát megtermeli. Persze kérdés, hogy ha valakinek van otthon három gyümölcsfája, az már jogosult lesz-e pálinkafőzésre.
A szakmai szervezetek egybehangzóan úgy vélik, hogy az új szabályoknak mindenképpen a jelenlegi rendszerhez kell igazodniuk. Ha a mostani szabályoktól lényegesen eltér a kormányzat, az ártani fog a magyar pálinka minőségének és ezáltal lerombolhatja a kemény munkával és sok pénz befektetésével kivívott hírnevének is. Békési Zoltán szerint ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni azok jogos igényét, akik ma is saját gyümölcsből a maguk számára bérben pálinkát főzetnek, befizetve az arra kivetett adót is.
A bérfőzött pálinka előállításának Magyarországon jelenleg szigorú szabályai vannak. Egyrészt a főzőmester csak nagykorú személy saját tulajdonú gyümölcséből állíthat elő pálinkát a szeszfőzdében (vagyis a piacon vásárolt szilvával nem lehet beállítani a főzőmesterhez), másrészt a bérfőzött pálinka előállítása csak adóraktárban, jelen esetben szeszfőzdében történhet.
Az adóraktári engedély kiadásának szigorú tárgyi, személyi és garanciális feltételei vannak, ilyen feltétel például a szigorú nyilvántartás vezetési kötelezettség, a pálinkafőzői képesítés megléte, illetve a biztosítéknyújtási kötelezettség is, mely a hatályos szabályozás szerint jelenleg egymillió forint. Vagyis rendkívül hosszadalmas és költséges procedúrát kell végigjárnia annak, aki legális pálinkafőzésre adja a fejét. Összességében véve tucatnyi hatóságtól kell engedélyt beszerezni és legalább 20 millió forintot kell elkölteni annak, aki pálinkafőzdét szeretne legális formában működtetni. (Csak a pálinkafőzésre alkalmas berendezés körülbelül 5-10 millió forintba kerül.)
Adóköteles élvezet
Hazánkban jelenleg a bérfőzés során a bérfőzött pálinka jövedéki terméknek minősül, adót kell utána fizetni. A bérfőzési szeszadó összege jelenleg kedvezményesen háztartásonként évente legfeljebb 50 liter mennyiségig hektoliterfokonként 1 380 forint, 50 liter felett pedig 2 761 forint. (Egy hektoliterfok két liter 50 százalékos pálinkának felel meg.) A bérfőzető által fizetett bérfőzési szeszadót az főzde szedi be és fizeti be az államkincstár részére. Szigorú szabály, hogy a bérfőzésből származó pálinkát sem a főzde tulajdonosa, sem a pálinkát lefőzető személy nem hozhatja kereskedelmi forgalomba.
NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!
Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)
Magyarországon jelenleg a kemény törvényi háttér miatt körülbelül 550 bérfőzést végző szeszfőzde üzemel. Ezek az őket ellenőrző Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) adatai szerint tavaly 12 millió liter 50 fokos pálinkát készítettek, ami után 8 milliárd forint adót fizettek be. A bérfőzdék mellett működnek a kereskedelmi forgalomba kerülő, márkás termékeket gyártó pálinkafőzdék, melyek tavaly például valamivel több, mint 3 millió liter 50 fokos pálinkát dobtak piacra. A hazai legális pálinkaágazat így összesen 20 milliárd forint körüli összeget fizetett be adóként az államkincstárba.
Nyílt titok azonban, hogy a fenti mennyiségnél jóval több pálinka kerül forgalomba. Magyarországon ugyanis nagy hagyománya van az illegális pálinkafőzésnek. Nem nagyon akad olyan ember, akinek ne lenne legalább egy-két zugfőzdét működtető ismerőse. Etéren a magyarok rendkívül leleményesek, hiszen kuktából,bojlerből, hordóból készített eszközökkel pincében, csűrben, szőlőhegyen a szabályokra fittyet hányva tömegek gyártják a kétes minőségű, ám adómentesen főzött, ezért rendkívül olcsó pálinkát. A feketepiacot növeli az elvileg saját fogyasztásra szánt, kedvezményes adózással főzetett pálinka kereskedelmi értékesítése is. Az illegálisan készített és forgalmazott pálinka mennyiségét még becsülni is nehéz. Egyes vélemények szerint körülbelül 3 millió liter 50 százalékos pálinkának megfelelő mennyiségről lehet szó. Pedig most a VPOP ellenőrzései jelentenek némi visszatartó erőt.
Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni
Mint azt tudjuk, a magyar leleményesség határtalan, pálinkafőzdét bojlerből, hordóból, kuktafazékból, traktor-alkatrészekből is tudunk készíteni.
Amint azonban Pénzcentrum a pálinkafőző és szeszipari berendezések tervezésével, gyártásával foglalkozó Ruszkai&Ruszkai Kft-től megtudta, a komplett berendezések ára 500 ezer forinttól 1,6 millió forintig terjed, de a jelenlegi törvényi szabályozásnak köszönhetően egy ilyen rendszer ára akár az 5-6 millió forintot is elérheti.
A lepárló berendezések és technológiák tervezésével és gyártásával foglalkozó Hagyó Kereskedelmi Kft-nél sem gondolják, hogy tömeges igény jelentkezne házi pálinkafőző-berendezések telepítésére a miniszterelnöki bejelentés hatására. Egy ilyen rendszer ára könnyen elérheti egy középkategóriás autóét, így még mindig jobban megéri bérfőzetéssel elkészíttetni a saját nedűt. Igaz, ez egyfajta bizalmi kérdés is, hiszen gyakran nehéz azt garantálni, hogy a lefőzött pálinka csak saját alapanyagból készüljön.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.
Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.
-
Vállalkoznál, de nem tudod, hogyan kell? Jelentkezz a Delfinek között programra!
Pitcheld vállalkozásod a GEN Z Fest-en, ahol mentoraink segítségével lendülhetsz túl a problémákon.
- Jól ment a Ferencváros korábbi ellenfeleinek az elődöntőben
- "Ötéves háború lesz" - a nap hírei
- Francia elnök: ha Oroszország győz, Európa biztonságának vége
- Az ügy, amelyet Joe Biden és Donald Trump is bevett a kampányába
- A magyar bírói fizetések emeléséért küzd az Európai Bírói Egyesület
- A Budapesti Metropolitan Egyetem összefogott az Arizonai Állami Egyetemmel