9 °C Budapest

A felújítási költségek fele megspórolható

2010. április 17. 11:00

Hiába az energiaköltségekből várható megtakarítás, ha a beruházás oldali serpenyőben lévő tételek meghaladják a rekonstrukcióra fordítható összeget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a teljes kiadás felét a munkaerő költségei adják. Ezen a problémán segíthetik át a felújítást végzőket a "csináld magad" jellegű termékek.

Az általános tendencia szerint a lakosság egyre gyakrabban, egyre vastagabb homlokzati hőszigetelést használ. Bár egy megfelelő vastagságú hőszigeteléssel akár az ingatlan energiaköltségének 25-33%-a is megtakarítható, sok embert elriaszt egy ilyen beruházás várható költségvonzata.

"A szigetelés vastagságától függetlenül egy ilyen beruházás közel felét a munkadíj teszi ki, míg a beépítendő anyagok közül a színvakolat a legköltségesebb. Szakértőink vallják: a felhasznált anyagokon nem érdemes spórolni, a munkadíjon azonban már lehet" - mondtaTibor Dávid, a 16 országban leányvállalatot működtető hazai építőanyag-ipari vállalat, a Masterplast vezérigazgatója.

A társaság tapasztalatai szerint a lakosság "ügyesebbik" része, aki nem riad vissza az építési munkáktól, és követi az alkalmazástechnikai leírást, a homlokzati hőszigetelő elemek felrakásával egyedül is képes elboldogulni. Azonban a vakoláshoz már sok esetben szakembert hívnak ők is. Pedig a "csináld magad" filozófia szellemében fejlesztett termékeknél minden esetben megspórolható a munkadíj, amely a teljes beruházási költségeknek akár a felét is kiteheti.

A Masterplast speciálisan erre a célra kifejlesztett hengerelhető vakolatai számos építőanyagboltban beszerezhető struktúrahengerrel, a hagyományos vakolatokhoz képest vékonyabban vihetőek fel a falra, így mind az anyagszükséglet, mind pedig a négyzetméterre vetített költség mérsékelhető.

"Ráadásul a felújításokra a Klímabarát Otthon programon belül állami támogatás is igényelhető, melynek mértéke a beruházás 30 százaléka, legfeljebb 540 ezer forint lehet. Az élőmunka költségek lefaragásával így a beruházó elviekben akár egy nagyobb ingatlan szigetelési munkálatait is elvégezheti, vagy nagyobb összeget fordíthat más munkálatokra" -
mondta Tibor Dávid.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az élőmunka költség azonnal érezhető, az energiaköltségek megtakarítása pedig a következő télen biztosan megmutatkozik, főként, ha a folyamatosan emelkedő földgázárakat is figyelembe vesszük.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm