Küszöbön a szigorítás: úgy megrohanták a gombaszedők az erdőket, mintha nem lenne holnap

Pénzcentrum2024. október 28. 15:43

A koronavírus-járvány után megnőtt az érdeklődés a gombagyűjtés iránt Svájcban, ami egyre szigorúbb szabályozást vonhat a maga után. A megnövekedett aktivitás ugyanis aggodalmat kelt a környezetvédőkben - számolt be a PHYS.

A COVID-19 korlátozások enyhülésével sokan fedezték fel újra a természet és a gyűjtögetés örömeit. Jean-Michel Froidevaux, a Svájci Hivatalos Gombaszövetkezeti Szervek Szövetségének elnöke szerint a járvány "visszavitte az embereket az erdőbe". A megnövekedett érdeklődés miatt az egyesület további tanfolyamokat indított a gombagyűjtők számára.

A lelkesedés azonban aggodalmat keltett a szakértők körében, mivel a gombák fontos szerepet játszanak az erdei ökoszisztémában, lebontják az elhalt szerves anyagokat és segítik a fák víz- és tápanyagellátását. Ezért, annak érdekében, hogy a természet ne károsodjon, Svájc több kantonjában már a járvány előtt is korlátozták a gombagyűjtést, most pedig tovább szigorodnak a szabályok. A nyugati Vaud kantonban például napi két kilogrammban maximálták a gyűjthető mennyiséget, és minden hónap első hét napján tiltják a gyűjtést.

Az intézkedések felháborodást váltottak ki a gombagyűjtők körében. A hatóságok szerint azonban a korlátozások célja a természet védelme és tiszteletének előmozdítása.

A gombák mellett más vadon termő növények gyűjtése iránt is nőtt az érdeklődés Svájcban. Egyre több tanfolyam foglalkozik az ehető vadnövények felismerésével és gyűjtésével, amit neves séfek is népszerűsítenek.

Címkék:
svájc, gomba, erdő, világ, gyűjtögetés, hobbi, természet, gombaszezon,