Fájó ütést vitt be Michelle Obama Donald Trumpnak: ezen dőlhet el az amerikai választás?

Pénzcentrum2024. október 27. 15:58

Michelle Obama Michiganben, egy fontos csatatér államban szólította fel az amerikaiakat, hogy védjék meg az országot Donald Trump újbóli megválasztásának „veszélyeitől”, és szavazzanak Kamala Harrisre - „nyilvánvaló mentális hanyatlásnak” nevezte a republikánus jelölt megnyilvánulásait. Közben Trump támogatói előtt arra ígértet tett, hogy fellendíti Michigan gazdaságát, és különösen az arab-amerikai szavazók támogatásában lát lehetőséget a választás megfordítására.

Michelle Obama, a korábbi first lady, első alkalommal lépett fel a kampány során Kamala Harris alelnök oldalán, és arra buzdította az amerikaiakat, hogy szavazzanak a demokrata jelöltre, hogy megvédjék az országot Donald Trump „veszélyeitől”. A Michiganben elmondott heves beszédében - ez egy kulcsfontosságú csatatér állam - Obama azt mondta, hogy a választás „aggasztóan szoros” - írja tudósításában a BBC.

Egy másik michigani eseményen Donald Trump megígérte, hogy új életet lehel az állam autóiparába, és találkozott arab-amerikaiakkal, akikről azt mondta, hogy „megfordíthatják a választást”. A közvélemény-kutatások szerint a két jelölt szoros versenyt folytat Michiganben, Harris pedig rendkívül szűk előnnyel bír 10 nappal a november 5-i választás előtt.

A 15 elektori szavazattal rendelkező állam döntő előnyt jelenthet bármelyik jelölt számára. Joe Biden 2020-ban szűk, 2,78%-os többséggel nyerte meg Michigant - körülbelül 150 000 szavazattal - ami segítette őt a elnöki székbe jutásában. 2016-ban az állam Trumpnak kedvezett, szintén szoros, 0,23%-os különbséggel Hillary Clintonnal szemben.

Obama több ezer fős tömeg előtt számos megjegyzést tett Trumpra, „szeszélyes viselkedésnek” és „nyilvánvaló mentális hanyatlásnak” nevezte megnyilvánulásait. Beszéde nagy része a Trump-adminisztrációval kapcsolatos „valódi félelemre” összpontosított, és elmondta a lelkes szavazóknak, hogy úgy véli, Kamala Harris megválasztásának elmulasztása halálos következményekkel járhat. Sok abortuszjog-érvényesítő aktivista aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az abortusztilalmak fenyegetik a nők életét azáltal, hogy megtagadják tőlük az életmentő orvosi kezeléseket.

Mélyen aggaszt, hogy olyan sokan hisznek azok hazugságainak, akiknek nincsenek a szívükön a mi érdekeink, viszont a csúfság mindannyiunk életét érinteni fogja

- mondta Michelle Obama. Beszédében Harris nagyrészt megismételte Obama megjegyzéseit, és elmondta a fiatal, Z-generációs szavazóknak, hogy megérti, miért lehetnek „türelmetlenek” a változás iránt. „Azt szeretném mondani, hogy látom önöket, és látom az erejüket” - mondta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Trump saját eseményén nagyrészt a bevándorlásról, az energiáról és a gazdaságról szóló gyakori kampányígéreteire összpontosított. A színpadon számos arab-amerikai és muszlim közösségi vezető is csatlakozott hozzá, köztük Dearborn Heights polgármestere, Bill Bazzi.

Trump elmondta, hogy hiszi, hogy az arab-amerikai szavazók „megfordíthatják a választást”. Az állam az 'Uncommitted' mozgalom otthona, amely nem támogatja Trumpot, de nem is támogatja Harris-t sem, mivel szerintük nem áll ki határozottabban Izrael mellett a gázai háború alatt, például fegyvertilalomra vonatkozó kötelezettségvállalással. A demokraták eseményén azonban néhány szavazó elmondta, hogy sokkal inkább az abortuszjogokkal és azzal kapcsolatos észlelésekkel foglalkoznak, hogy Trump „antidemokratikus”, mint a külföldi konfliktusokkal.

Egy helyi a BBC szerint elmondta, hogy a legfőbb motivációja ebben a választásban az, hogy a női rokonai biztonságban legyenek, és ők irányíthassák a testüket és a jövőjüket. Véleménye szerint más problémák másodlagosak a nők egészségével és biztonságával, valamint „jogukkal arra, hogy úgy éljenek, ahogy akarnak”.

Címkék:
világ, donald trump, választás, elnökválasztás, amerikai egyesült államok, amerikai választások, amerikai választás, kamala harris,