Zöld az út az ukrán gigahitel előtt: ez megváltoztathatja a háború menetét?

Pénzcentrum2024. október 26. 18:02

A G7 országok 50 milliárd dolláros hitelcsomagot hagytak jóvá Ukrajna számára, amelyet a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételek fedeznek majd. A decembertől induló kifizetésekkel a G7 célja Ukrajna pénzügyi támogatása a háborús helyzet kezelésében és az újjáépítésben.

A G7 vezetői megállapodtak mintegy 50 milliárd dollárnyi kölcsön biztosításáról Ukrajnának, amelynek forrása a befagyasztott orosz állami vagyonból származó bevételek lesz, a tervek szerint akár már decembertől. "Ezeket a kölcsönöket a jövőbeli bevételek szolgálják és törlesztik, amelyek az orosz állami vagyon befagyasztásából erednek" – áll a G7 nyilatkozatában. "Célunk, hogy az év végéig megkezdjük az összegek folyósítását" – olvasható a közleményben, amelyet az IMF és a Világbank éves ülésein adtak ki Washingtonban, és a Reuters szemlézett.

A G7 pénzügyminisztereinek kísérő nyilatkozata szerint a kölcsönöket kétoldalú hitelek formájában folyósítják, amelyek első részlete már december 1-jén elérhető lesz, és 2027 végéig folytatódik az ukrán finanszírozási igényekhez igazodva. Minden kétoldalú kölcsön legkésőbb 2025. június 30-ig lép érvénybe, ami némi rugalmasságot biztosít a részletek kidolgozásában a G7 tagjai számára.

A nyilatkozat, amely az alapelveket és néhány technikai részletet tartalmaz, nem közöl pontos összegeket a kétoldalú kölcsönökre vonatkozóan, de ígéretet tesz arra, hogy a következő napokban részletes tervdokumentumot adnak ki.

Az Egyesült Államok szerdán bejelentette, hogy decemberben 20 milliárd dollárnyi kölcsönt nyújt Ukrajnának, mégpedig úgy időzítve, hogy az összegek ne kerülhessenek visszavonásra, ha a republikánus elnökjelölt Donald Trump nyeri a novemberi választásokat. Trump ugyanis korábban ígéretet tett arra, hogy "kiszáll" az orosz–ukrán konfliktusból.

A következő amerikai elnök januárban lépne hivatalba. További 20 milliárd dolláros kölcsön várhatóan az EU-tól érkezik – amely a G7-hez tartozó Németország, Franciaország és Olaszország otthona –, a fennmaradó 10 milliárd dollárt pedig Kanada, Nagy-Britannia és Japán biztosítja. "Mindaddig Ukrajna mellett állunk, ameddig szükséges" – közölte a pénzügyminiszterek nyilatkozata.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A kölcsönöket több csatornán keresztül folyósítják, többek között az EU makrogazdasági pénzügyi támogatási hitelén, az IMF ukrajnai Több Donor Által Kezelt Számláján, valamint az újonnan létrehozott Ukrajna Pénzügyi Közvetítő Alapon keresztül a Világbanknál.

A pénteki bejelentés az "extraordinary revenue acceleration loans" (rendkívüli bevételnövelő kölcsönök) elnevezésű támogatási forma kibővítése, amelyről a G7 vezetői júniusban egyeztek meg az éves csúcstalálkozón Dél-Olaszországban, hogy a befagyasztott orosz vagyonból származó bevételeket Ukrajna támogatására fordítják. A részletek kidolgozása még folyamatban van.

Mintegy 260 milliárd euró értékű orosz vagyon – többek között a központi banki tartalékok – lett befagyasztva az Ukrajna elleni orosz invázió következtében 2022 februárja óta. Ezek túlnyomó többsége az Euroclear-ben, egy belgiumi központú központi értékpapír-letétkezelőben található, így az Európai Unió kulcsszerepet játszik a vagyon felhasználásának megszervezésében. "A G7 továbbra is szilárdan támogatja Ukrajna szabadságharcát, helyreállítását és újjáépítését" – áll a G7 vezetőinek nyilatkozatában, hozzátéve: "az idő nem Putyin elnök oldalán áll."

Címkék:
kölcsön, ukrajna, oroszország, világ, ukrán, orosz, háború, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,