Az életünkkel játszunk: az összeomlás szélén áll a Föld egyik létfontosságú rendszere

Pénzcentrum2024. október 25. 09:31

Egy szakértői csoport nyílt levélben figyelmezteti az Északi Miniszterek Tanácsát az észak-atlanti bukóáramlás (AMOC) lassulásának veszélyeire, amely potenciálisan évszázadokra kiható katasztrófával fenyegetheti a világot - írja az iflscience.com. Az AMOC meleg és sós felszíni vizet szállít az Atlanti-óceán északi részére, kulcsszerepet játszva Európa enyhe éghajlatában. Az áramlatok a felszíni vizek lehűlésével indulnak, majd a sűrűbb víz a mélybe süllyed, ahol dél felé halad tovább. E folyamat bármilyen zavara súlyos következményekkel járhat.

 A 42 klímakutató által aláírt jelentés szerint az AMOC érzékeny a változásokra, és ha átlépjük a kritikus fordulópontokat, visszafordíthatatlan hatásokkal kell számolnunk. Az áramlási rendszer esetleges összeomlása hirtelen, drasztikus változásokat okozhat a regionális időjárási mintákban, valamint súlyosan érintheti az ökoszisztémákat és az emberi tevékenységeket. Bár az IPCC szerint ennek közepes a valószínűsége 2100 előtt, a kutatók arra figyelmeztetnek, hogy ez az esemény még a mi életünkben bekövetkezhet.

Az AMOC összeomlása nemcsak Európára lenne hatással. A várható következmények közé tartozik az óceánok szén-dioxid-felvételének csökkenése, amely tovább gyorsítaná a globális éghajlatváltozást, valamint a tengerszint emelkedése az Atlanti-óceán amerikai partvidékén. A kutatók sürgős cselekvésre szólítják fel a döntéshozókat, különösen hangsúlyozva, hogy az északi országokat különösen súlyosan érintenék a változások.

Címkék:
európa, klíma, klímaváltozás, szén-dioxid, globális felmelegedés, óceán, klímaválság, atlanti-óceán,