Döntött az EU: megszavazták az Ukrajnának szánt gigahitelt

hvg.hu2024. október 24. 09:30

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta azt a pénzügyi támogatási csomagot, amely egy legfeljebb 35 milliárd eurós rendkívüli makroszintű kölcsönt, valamint egy olyan hitel-együttműködési mechanizmust foglal magában, amely 45 milliárd eurónyi hitel visszafizetésében segíti Ukrajnát - írja a hvg.hu.  

Az Európai Unió újabb jelentős lépést tett Ukrajna pénzügyi támogatása érdekében. Az EU Tanácsa jóváhagyta azt a pénzügyi csomagot, amely két fő elemből áll: egy maximum 35 milliárd eurós rendkívüli makroszintű kölcsönből, valamint egy 45 milliárd eurós hitel-együttműködési mechanizmusból. Ez utóbbi Ukrajna korábbi hiteleinek visszafizetésében nyújt segítséget.

A támogatás forrása az orosz központi bank uniós bankokban befagyasztott eszközeiből származó kamatbevétel lesz. Ez az összeg éves szinten, a kamatszinttől függően, körülbelül 2,5-3 milliárd eurót tehet ki. Az EU álláspontja szerint ezek a bevételek nem minősülnek állami eszközöknek, így a befagyasztás feloldása után sem kell azokat Oroszország rendelkezésére bocsátani.

A makroszintű pénzügyi támogatás (MFA) keretében folyósított összegeket Ukrajna szabadon felhasználhatja, míg a hitel-együttműködési mechanizmus forrásai kifejezetten a hitelek költségeinek fedezésére és visszafizetésére szolgálnak. A kifizetések 2025 végéig történnek meg, feltételük pedig Ukrajna elkötelezettsége a demokratikus értékek és az emberi jogok tiszteletben tartása mellett.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, így az MFA-hitel várhatóan 2024-ben válik elérhetővé, 2025-ös folyósítással. A visszafizetési időszak akár 45 év is lehet, ami jelentős könnyebbséget jelent Ukrajna számára a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Címkék:
európai parlament, európai unió, ukrajna, eu, európai unió tanácsa,