Ez döntheti el végleg az amerikai elnökválasztást: elképesztő, mit tett Elon Musk Trump mellett

Pénzcentrum2024. október 22. 17:14

Az Elon Musk által indított, vitatott választási ösztönzőprogram jogi aggályokat vet fel - írta a BBC.

Elon Musk techmilliárdos által létrehozott kampánycsoport, az America PAC által indított petíciós kezdeményezés komoly jogi kérdéseket vet fel az Egyesült Államokban. A program keretében készpénzes ösztönzőket ajánlanak fel a választóknak a petíció aláírásáért, ami szakértők szerint sértheti az amerikai választási törvényeket.

Az America PAC által indított petíció hat ingadozó állam választóit célozza meg, és a szólásszabadság, valamint a fegyverviselési jog melletti kiállásra buzdít. A program keretében az aláíróknak pénzjutalmat ígérnek, Pennsylvaniában például 100 dollárt (~37 ezer forintot).

Jogi szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy a kezdeményezés valószínűleg törvénybe ütközik. Paul Schiff Berman, a George Washington Egyetem jogi professzora szerint:

Úgy vélem, hogy [Elon] Musk ajánlata valószínűleg törvénytelen.

Az amerikai választójogi törvénykönyv tiltja a szavazásra való regisztrációért vagy a szavazásért történő fizetést vagy annak elfogadását. Más szakértők, mint Brad Smith, a Szövetségi Választási Bizottság korábbi elnöke, úgy vélik, hogy a program egy jogi "szürke zónában" mozog. Szerinte "nem azért fizet nekik, hogy regisztráljanak a szavazásra. Azért fizeti őket, hogy aláírjanak egy petíciót."

Michael Kang, a Northwestern Egyetem választási jogászprofesszora azonban hangsúlyozza a kontextus fontosságát:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megértek néhány elemzést, amely szerint ez nem illegális, de úgy gondolom, hogy itt a kontextussal együtt egyértelműen arra irányul, hogy az embereket olyan módon ösztönözze a szavazásra való regisztrációra, ami jogilag problematikus.

A kezdeményezés politikai visszhangot is kiváltott. Josh Shapiro pennsylvaniai demokrata kormányzó "mélyen aggasztónak" nevezte a lépést, és vizsgálatot sürgetett. Musk válaszul kritizálta a kormányzó álláspontját.

Musk védelmében azzal érvelt, hogy a demokraták és adományozóik a múltban hasonló kezdeményezéseket finanszíroztak. Példaként említette Mark Zuckerberg 2020-as, 400 millió dolláros adományát, bár ez nem közvetlenül a választóknak, hanem párton kívüli szervezeteknek szólt.

Az ügy további fejleményei várhatóak, mivel az Igazságügyi Minisztérium és a Szövetségi Választási Bizottság állásfoglalás is kérték a kérdésben.

Címkék:
egyesült államok, választások, program, usa, választás, szakértők, elon musk, amerikai egyesült államok, választási csalás,