A parlament 2025 májusáig meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet: vajon mire készül a kormány?

MTI2024. október 22. 08:08

Kedden az Országgyűlés olyan törvényjavaslatokat vitat meg, amelyek az önkormányzatokat és belügyi ágazatokat érintik. A napirend egyik kiemelt pontja a veszélyhelyzet meghosszabbítása 2025. május 18-ig, amelyet az ukrajnai háború miatt kezdeményeztek.

A mai napon több olyan olyan törvényjavaslatot is megvitat az országgyűlés, amelyek kiemelt fontosságúak a magyar belügyek szempontjából. Az egyik ilyen a jelenleg is fennálló veszélyhelyzet meghosszabbítása lesz 2025 tavaszáig.

Az ülés a szokásosnál korábban, reggel 8 órakor kezdődött. 

  • Együttes általános vita lesz négy igazságügyi tárgyú törvényről. Ezek között szerepel a szakértői pályát vonzóbbá tenni akaró, az egyes törvényeknek az igazságügyi szakértőkkel és a szakértői bizonyítással összefüggő módosítása. Tárgyalják még a jogi versenyképesség érdekében egyes törvények deregulációs célú módosítását, az egyes iparbiztonsági, tűzvédelmi és hulladékgazdálkodási hatósági eljárások egyszerűsítéséről szóló törvényjavaslatot, valamint az egyes közigazgatási tárgyú törvények módosítását.
  • Sürgősséggel tárgyalja a Ház a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosítását.
  • Több nemzetközi szerződést is megvitatnak a képviselők, ezek egyebek mellett a kettős adóztatás elkerülését, a beruházások ösztönzését célozzák.

Továbbá a kormány a veszélyhelyzet további 180 napos meghosszabbítását kezdeményezi november 19-től, amely a háború és humanitárius katasztrófa hatásainak kezelésére irányul.

  • Az igazságügyi területen több törvényt vitatnak meg, köztük a szakértői pálya vonzóbbá tételét célzó módosításokat, valamint a deregulációs célú törvénymódosításokat a jogi versenyképesség érdekében. Továbbá tárgyalják az iparbiztonsági, tűzvédelmi és hulladékgazdálkodási eljárások egyszerűsítésére vonatkozó javaslatokat is.
  • Sürgősséggel kerül napirendre a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló törvény módosítása, amelyet a kormány az Európai Bizottság magyar hallgatókat és oktatókat érintő diszkriminációjára hivatkozva sürget.
  • Végül, több nemzetközi szerződés is terítékre kerül, amelyek célja a kettős adóztatás elkerülése és a beruházások ösztönzése.
Címkék:
kormány, Orbán, parlament, törvény, belügyminisztérium, országgyűlés, orbán viktor, intézkedés, veszélyhelyzet, igazságügyminiszter,