Komoly fordulat az amerikai kampányban: váratlan irányba látszik eldőlni a Trump-Harris csata?

Pénzcentrum2024. október 20. 14:00

Az amerikai elnökválasztási verseny új fordulatot vett, amelyet a legfrissebb közvélemény-kutatások adatai támasztanak alá. Először fordul elő, hogy Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke minimális előnyt szerzett Kamala Harris alelnökkel szemben - számolt be róla az ATV egy külföldi kutatásra hivatkozva.

A 538 nevű elemző oldal legutóbbi modellezése szerint Trumpnak 52 az 100-hoz esélye van, hogy megnyerje az Elektori Kollégium szavazatainak többségét, míg Harrisnek 48 az 100-hoz.

Ez a változás fokozatosan zajlott, ahogy egyre több felmérés mutatta, hogy a verseny egyre szorosabbá válik, különösen az északi és déli csatatérállamokban. Pennsylvaniában, ahol október elején Harris 0,6 százalékponttal vezetett, most Trump 0,2 pontos előnyre tett szert. Michiganben Harris 1,8 pontos előnye 0,4 pontra csökkent, míg Wisconsinban a két jelölt közötti különbség teljesen eltűnt, jelenleg holtversenyt mutatnak az adatok. Eközben Arizona és Georgia is a republikánusok felé billent, és most már „Lean Republican” státuszban vannak a modellezésben.

Bár ez a fordulat jelentősnek tűnhet, a 538 szakértői figyelmeztetnek arra, hogy a helyzet rendkívül bizonytalan. Trump győzelmének 52%-os esélye gyakorlatilag ugyanolyan szoros, mint Harris korábbi 58%-os valószínűsége. A verseny szinte egy „pénzfeldobás”, ahol bármelyik jelölt könnyen visszaszerezheti az előnyt a következő napokban vagy hetekben.

A 538 modellje nemcsak a közvélemény-kutatások adataira támaszkodik, hanem figyelembe veszi a kampány alapvető tényezőit is, mint a gazdasági helyzetet, az államok politikai irányultságát és a hivatalban lévők előnyét. Az előrejelzés célja nem a végső győztes megjóslása, hanem az, hogy bemutassa, milyen esélyekkel indulnak a jelöltek a választásokon.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A következő hetek kulcsfontosságúak lesznek, különösen a kritikus államokban, ahol a verseny még mindig rendkívül szoros.

Címkék:
felmérés, verseny, amerika, usa, kampány, donald trump, elnökválasztás, kamala harris,