Súlyos EU-s dokumentum szivárgott ki: sok magyar ihatja meg a levét annak, ha ezt meglépik

Pénzcentrum2024. október 18. 10:45

Az Európai Unió tervezett versenyképességi alapja aggodalmat kelt a régiókban - jelentette a Science Business.

Az Európai Bizottság által javasolt új versenyképességi alap létrehozása komoly aggodalmakat váltott ki az uniós régiók körében. A tervezet szerint az EU kutatási programjainak többségét egy központosított alapba vonnák össze, ami a Régiók Bizottsága szerint veszélyeztetheti a regionális innovációt és elmélyítheti az európai innovációs szakadékot.

A lap által látott belső dokumentum szerint a régiók attól tartanak, hogy az új megközelítés a nagy, szakpolitikák által vezérelt pénzalapok felé tolódik el, ami hátrányosan érintheti a helyalapú innovációt.

A javaslat "keveset mond arról, hogyan lehet leküzdeni az innovációs szakadékot, vagy hogyan lehet előmozdítani a helyalapú innovációt" - áll a dokumentumban.

Az elképzelés szerint a 2028-ban induló következő hétéves uniós költségvetés keretében az összes kutatás-fejlesztési és innovációs forrást egyetlen nagy alapba csoportosítanák. Ez magában foglalná többek között a Horizont Európa utódját, az Európai Védelmi Alapot, valamint az egészségügyre, űrkutatásra és digitális innovációra vonatkozó szakpolitikai alapokat.

Az Európai Bizottság indoklása szerint a jelenlegi egyedi programok túl bonyolultak és lassúak, ami megnehezíti különösen az ipar számára, hogy kihasználja az előnyeiket. Emellett a sok program felügyelete és irányítása jelentős többletköltséget jelent a Bizottság számára.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A Régiók Bizottsága azonban úgy véli, hogy ez a megközelítés háttérbe szoríthatja az EU azon törekvését, hogy csökkentse a különbséget az innovációs fókuszpontok és a kevésbé innovatív régiók között. "Úgy tűnik, hogy a javaslat nagymértékben támaszkodik a Draghi-jelentés kulcsfontosságú megállapításaira, amely nagyon is támogatja a versenyképesség fokozására és a világszínvonalú kiválóság előmozdítására irányuló erőfeszítések fokozását" - fogalmaznak a régiók képviselői.

A Régiók Bizottsága a múlt héten elfogadott véleménytervezetében egy helyalapúbb megközelítést szorgalmaz az európai kutatási ökoszisztéma megerősítése érdekében. Anne Besnier, a bizottság véleményének előadója hangsúlyozta: "A tudományos kiválóság és a területi kohézió célkitűzései a K+I tekintetében nem összeegyeztethetetlenek."

A régiók képviselői emellett figyelmeztetnek, hogy az uniós költségvetés tervezett négy részre osztása miatt a javasolt versenyképességi alap is csökkenhet, mivel a végső döntés a tagállamok kezében van. Attól tartanak, hogy míg a tagállamok valószínűleg jogi védelmet vezetnek be a közvetlenül hozzájuk irányuló finanszírozást érintő csökkentésekkel szemben, a központilag kezelt versenyképességi alap védtelenül maradhat az új finanszírozási igényekkel szemben.

Címkék:
magyarország, európai unió, gazdaság, eu, fejlődés, innováció, versenyképesség,