Beolvasott Donald Trumpnak az amerikai Cápák között milliárdosa: "Ő Grincs, aki el akarja lopni a karácsonyotokat!"

Pénzcentrum2024. október 18. 11:11

Mark Cuban amerikai milliárdos élesen bírálta Donald Trump tervét, amelyben vámokat vetne ki a kínai árukra, mondván, hogy ezek terheit végül az amerikaiak fogják megfizetni, nem Kína. Cuban szerint Trump jelenlegi kereskedelmi politikája ártani fog a fogyasztóknak és a kisvállalkozásoknak is az USA-ban, ezért a milliárdos Kamala Harrist támogatja - pénzt ugyanakkor nem adományozott a kampánynak.

A milliárdos Mark Cuban csütörtökön bírálta Donald Trump republikánus elnökjelöltet, amiért az friss vámokat vetne ki a legtöbb kínai árura. Cuban szerint azonban ezek költségét nem a kínaiak, hanem az amerikaiak fogják megfizetni. Cuban, aki többek között Dallas Mavericks NBA kosárlabdacsapat tulajdonosa is, csütörtökön Wisconsinban jelent meg a demokrata elnökjelölt, Kamala Harris oldalán, és szombaton egy lakossági fórumot is tart Phoenixben, mielőtt Michiganbe utazik - írja a Reuters. Nem ő volt az egyetlen milliárdos a kampányúton: Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója szintén csütörtökön Pennsylvaniában mozgósította Trump szavazóit a november 5-i választások előtt.

Trump azon terve, hogy a kínai áruk akár 60%-ára is vámokat vetne ki az amerikai gyártás fellendítése érdekében, „őrült elképzelés”, ami végül a fogyasztókat bünteti, akiknek meg kell fizetniük az árat – mondta Cuban.

Ez az ember annyira nem érti a vámokat, hogy azt hiszi, Kína fizeti meg azokat. Ugyanez az ember gondolta azt is, hogy Mexikó fizeti a határra felhúzott falat. Mexikó kifizette a falat?

– kérdezte Cuban a tömegtől, akik „nem” választ adtak.

Trump azzal érvelt, hogy kereskedelempolitikája – amely drága vámokat ír elő nemcsak riválisok, mint Kína, hanem szövetségesek, például az Európai Unió termékeire is – fellendíti az amerikai gyártást, és elegendő bevételt hoz, hogy enyhítse az egyre növekvő deficit miatti aggodalmakat. „Számomra a világ legszebb szava a vám” – mondta Trump kedden, a Chicagói Gazdasági Klub feszült hangulatú interjújában. A Trump-kampány egyelőre nem reagált Cuban szavaira.

JÓL JÖNNE 2,7 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 699 918 forintot igényelnél 6 éves futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 53 004 forintos törlesztővel a CIB Bank nyújtja (THM 12,86%), de nem sokkal marad el ettől az MBH Bank 53 149 forintos törlesztőt (THM 12,86%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A milliárdos sikeres tech vállalkozóként szerzezte vagyonát, többek között azzal, hogy 1999-ben eladta Broadcast.com nevű internetes rádiócéget a Yahoo!-nak, majd számos üzleti és befektetési tevékenységbe kezdett, különösen a sport, a média és a technológia területén. Elemzők szerintt Mark Cuban, aki a népszerű „Shark Tank” tévéműsor (a Cápák között amerikai változata) egyik sztárja, a technológia és a popkultúra vonzerejét ötvözi, és üzleti hitelességet is hoz a kampányba, amely különösen vonzó a fiatal férfiak számára – ez a demográfiai csoport kulcsfontosságú lett egy olyan választási versenyben, ahol a nemek közötti szakadék kiszélesedett, ahogy a férfiak egyre inkább Trump felé fordulnak. Cuban egyébként elismerte, hogy Trumpnak volt koherens kereskedelmi és vámstratégiája, amikor politikai kívülálló volt az 1990-es és 2000-es években, de mostani ötleteit „zagyvaságnak” nevezte.

Donald Trump az a Grincs, aki el akarja lopni a karácsonyotokat. A Grincs nem érti, hogyan működnek a vámok... A Grincs fogja tönkretenni ezeket a kisvállalkozásokat

- mondta. Ellentétben Muskkal, aki közel 75 millió dollárt adományozott Trump-párti csoportoknak, Cuban nem politikai donor. A Szövetségi Választási Bizottság nyilvántartásai szerint mindössze egyetlen, 1000 dolláros adomány köthető a nevéhez, amit 2002-ben adott a kaliforniai demokrata kongresszusi képviselőnek, Zoe Lofgrennek.

Címkék:
milliárdos, világ, usa, donald trump, kína, amerikai egyesült államok, amerikai választások, amerikai választás, amerikai, kamala harris,