Súlyos tiltás élesedik a népszerű múzeumban: tényleg szükséges ez a nagy szigor?

MTI2024. október 17. 21:56

A londoni Nemzeti Galéria (National Gallery) péntektől megtiltja a folyadékok bevitelét az intézménybe, miután az utóbbi időben megszaporodtak a radikális klímaaktivisták híres festmények ellen elkövetett támadásai a múzeumban.

"Sajnos elérkeztünk egy olyan ponthoz, amikor kénytelenek vagyunk cselekedni, hogy látogatóinkat, személyzetünket és gyűjteményünket megvédhessük" - olvasható a Nemzeti Galéria X-en közzétett közleményében. Az új szabályok szerint a jövőben csak anyatejet, tápszert, valamint vényköteles gyógyszereket engednek bevinni a múzeumba.

Nemrég két aktivistát ítéltek börtönbüntetésre, amiért paradicsomlevest öntöttek egy Van Gogh-festményre, amely az üvegborításnak köszönhetően sértetlen maradt, de a kerete megsérült. A két nő egyikét két év, a másikat 20 hónap szabadságvesztéssel sújtották. Az ítélethirdetés napján más aktivisták ismét levessel öntötték le ugyanazt a festményt, valamint Van Gogh egy másik remekművét a Nemzeti Galériában.

A Trafalgar téren álló múzeum közlése szerint összesen öt ilyen eset volt, ezekből kettő az utóbbi két hétben történt. Van Gogh remekművei mellett John Constable és Diego Velázquez festményei is klímaaktivisták célpontjaivá váltak. A múzeum hangsúlyozta, hogy mindebből kifolyólag nehéz döntést kellett hozniuk, és kérik a látogatókat, hogy csak kis tárgyakat, illetve táskákat vigyenek magukkal az intézménybe. Hozzátette, hogy minden kapu fémdetektorral van felszerelve, ahol a táskákat és hátizsákokat is átvizsgálják.

Címkék:
london, múzeum, világ, festmény, művészet, képzőművészet, festészet,