Szörnyű katasztrófa közeleg: három Magyarországnyi embert fenyeget az élelmezési válság

MTI2024. október 15. 17:15

Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzetre figyelmeztetett kedden az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) Afrika déli részét illetően.

A WFP genfi sajtótájékoztatóján közölte, hogy mintegy 27 millió ember érintett a térségben. A szervezet szerint mindennek kiváltóoka a térség több országát sújtó példátlan aszály, amely terméskiesést és jószágpusztulást okozott.

A régióban sokan, így gyermekek is napi egy étkezéssel kénytelenek beérni. Tomson Phiri, a WFP dél-afrikai régióért felelős szóvivője elmondta, hogy a következő termést március-áprilisban várják.

A térség öt államában - Zimbabwéban, Zambiában, Malawiban, Lesothóban és Zambiában - már országos vészhelyzetet hirdettek, ezek az országok nemzetközi segélyért is folyamodtak. Phiri egyben felhívta a figyelmet arra, hogy Angolában és Mozambikban is ingatag a helyzet.

A szóvivő szerint a WFP megkezdte az élelmiszersegélyek beszerzését, illetve elosztását jövő márciusig mintegy 6,5 millió embernek nyújtva támogatást. A szervezet eddig mindössze ötödét kapta meg a kért 369 millió dolláros (148 milliárd forint) támogatásnak.

Címkék:
éhezés, válság, afrika, ensz, élelmezés, dél-afrika,