Így függenek össze a hurrikánok a klímaváltozással: csak magunkat okolhatjuk a pusztításért?

Pénzcentrum2024. október 11. 11:45

A klímaváltozás drámai hatással van a Föld vízháztartására, ami egyre szélsőségesebb időjárási jelenségekhez vezet világszerte. Az áradások és aszályok intenzitása és gyakorisága növekszik, ami súlyos következményekkel jár a mezőgazdaságra, az infrastruktúrára és az emberi életekre egyaránt. A szakértők szerint ez a tendencia a jövőben csak fokozódni fog, ha nem történnek radikális lépések az éghajlatváltozás megfékezésére - közölte a The Guardian.

A közelmúltban számos katasztrofális áradás pusztított világszerte. A Helene hurrikán például rekordméretű árhullámot okozott Tennessee-ben és Észak-Karolinában. A Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium tudósai szerint az éghajlatváltozás akár 50%-kal több csapadékot is okozhatott a Helene hurrikán során Georgia és Carolinas egyes részein.

A mezőgazdaság különösen érzékenyen reagál ezekre a változásokra. Tim Walz, Minnesota kormányzója egy vitában rámutatott: "A gazdálkodók tudják, hogy az éghajlatváltozás valós. Láttak már 500 éves aszályokat, 500 éves árvizeket, egymás után."

A szélsőséges időjárási események komoly kihívást jelentenek az élelmiszertermelés és a talajvédelem szempontjából.

Az éghajlati viszonyok megváltozása felborítja a korábban megszokott csapadékmintázatokat. A hőmérséklet emelkedésével a légkör több vízpárát képes magában tartani, ami hevesebb esőzésekhez vezet. Ugyanakkor a szárazabb időszakok is intenzívebbé válnak, ami kedvez a pusztító erdőtüzek kialakulásának.

Az áradások mellett az aszályok is egyre súlyosabb problémát jelentenek. A vízhiány és a hőség ideális feltételeket teremt a pusztító erdőtüzekhez. Az éghajlati válság egyben vízválság is, ami alapjaiban változtatja meg a bolygónk arculatát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a klímaváltozás hatásai már most is érezhetőek, és a jövőben csak fokozódni fognak. A NASA adatai szerint minden egyes Celsius-fokkal, amellyel a Föld légköri hőmérséklete emelkedik, a légkörben lévő vízgőz mennyisége körülbelül 7%-kal nőhet.

Emiatt a klímaváltozás elleni küzdelem kulcsfontosságú a jövő szempontjából. 

Címkék:
környezetvédelem, klímaváltozás, föld, hurrikán, szakértők, globális felmelegedés, klímakatasztrófa, földrengés,