Videón, ahogy végigsöpör az USA-n a Milton hurrikán: milliók maradtak áram és benzin nélkül

Pénzcentrum2024. október 10. 09:00

A Milton hurrikán pusztító erővel csapott le Floridára, súlyosbítva a Helene által okozott károkat. A 3-as kategóriájú vihar szerdán érte el a partvidéket, több mint 160 km/h-s széllökésekkel és tornádókkal sújtva a térséget. Bár Tampa megmenekült a közvetlen csapástól, a környező területeken súlyos károk keletkeztek - írta az AP News.

A hurrikán Sarasota közelében, Siesta Key-nél érte el a partot, mintegy 112 kilométerre délre Tampától. A vihar okozta helyzet Tampa környékén továbbra is súlyos, St. Petersburgban több mint 41 centiméternyi eső esett, ami miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat villámárvizekre figyelmeztetett. A Tampa Bay Rays otthona, a Tropicana Field St. Petersburgban jelentős károkat szenvedett. A televíziós felvételek szerint a kupolás épület tetejét alkotó szövetség darabokra szakadt, bár a stadion belsejében keletkezett esetleges károk mértéke egyelőre nem ismert.

Az adatok szerint több mint 2 millió otthon és vállalkozás maradt áram nélkül Floridában. A legsúlyosabb áramkimaradások Hardee megyében, valamint a szomszédos Sarasota és Manatee megyékben voltak tapasztalhatók.

A hurrikán érkezése előtt tornádók csaptak le az államban. A Florida atlanti-óceáni partvidékén található Spanish Lakes Country Clubot különösen súlyosan érintette a természeti csapás. Keith Pearson, St. Lucie megye szeriffje a WPBF Newsnak nyilatkozva megerősítette, hogy halálos áldozatok is vannak, bár pontos számot nem közölt. Kevin Guthrie, a floridai katasztrófavédelmi hivatal igazgatója elmondta, hogy körülbelül 125 ház félmisült meg, mielőtt a hurrikán partot ért volna. Sok közülük mobilház volt az idősek számára fenntartott közösségekben.

A Milton hurrikán a partot érés után mintegy 90 perccel 2-es kategóriájúvá gyengült. Szerda késő estére a maximális fenntartható szélsebesség körülbelül 165 km/h-ra csökkent. Florida öböl- és atlanti partvidékének egyes részein továbbra is érvényben maradt a viharhullámokra vonatkozó figyelmeztetés. A heves esőzések várhatóan áradásokat okoznak a szárazföldön, folyók és tavak mentén, miközben a Milton áthalad a Floridai-félszigeten. Csütörtökön várhatóan eléri az Atlanti-óceánt, útközben érintve a sűrűn lakott Orlando térségét is

 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hatóságok 15 floridai megyében, ahol összesen mintegy 7,2 millió ember él, kötelező evakuálást rendeltek el. A tisztviselők figyelmeztettek, hogy az otthon maradottaknak maguknak kell gondoskodniuk magukról, mert az elsősegélynyújtóktól nem várható, hogy életüket kockáztatva mentési kísérleteket tegyenek a vihar tetőfokán.

A GasBuddy adatai szerint Tampa és St. Petersburg benzinkútjainak több mint 60%-ánál nem volt benzin szerda délután. DeSantis szerint az állami általános ellátottsága rendben volt, és az autópálya-rendőrség emberei tartálykocsikat kísértek, hogy pótolják az ellátást.

Címkék:
áram, katasztrófa, vihar, áramszünet, viharkár, áramkimaradás, viharjelzés, hurrikán, károk, viharos szél, viharkárok, vihar riasztás,