Már csak ez hiányzott: brutál geomágneses vihar csap le a bolygóra, mi sem ússzuk meg

Pénzcentrum2024. október 10. 22:14

Az Egyesült Államok egyes déli területein is látható lehet a sarki fény egy erőteljes napkitörés következtében - számolt be a CNN. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Űridőjárás-előrejelző Központja szerint a jelenség olyan államokban is megfigyelhető lehet, mint Alabama vagy Észak-Kalifornia. A súlyos napvihar kommunikációs zavarokat és áramkimaradásokat okozhat.

A napvihar csütörtökön érte el a Földet, és várhatóan péntekig tarthat. Az eredetileg 4-es fokozatúnak minősített vihar óránként 2,4 millió kilométeres sebességgel érkezett bolygónkhoz. A szakértők szerint a jelenség akár G5-ös, azaz szélsőséges geomágneses viharrá is erősödhet.

Shawn Dahl, az Űridőjárás-előrejelző Központ szolgáltatási koordinátora egy sajtótájékoztatón elmondta: "A geomágneses viharok hatással lehetnek a földközeli pályán és a Föld felszínén lévő infrastruktúrára." A központ ezért értesítette az illetékes hatóságokat és szolgáltatókat, hogy készüljenek fel az esetleges zavarokra.

A napkitörések és koronakidobódások következtében létrejövő geomágneses viharok sarki fényeket okoznak. Ezek a látványos égi jelenségek a Föld sarkai körül táncolnak, és északi fényként (aurora borealis), illetve déli fényként (aurora australis) ismertek. A jelenlegi előrejelzések szerint a sarki fények valószínűleg a közép-keleti államokban és az alsó középnyugaton lesznek láthatóak.

A Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal azt javasolja, hogy az érdeklődők használják a központ sarki fény műszerfalát, amely folyamatosan frissülő információkat nyújt a jelenség várható megjelenési helyeiről. Az észlelés esélye az évszaknak köszönhetően megnőtt, mivel korábban sötétedik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 18 583 438 forintot 20 éves futamidőre már 6,54 százalékos THM-el,  havi 137 058 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,68% a THM, míg a MagNet Banknál 6,76%; a Raiffeisen Banknál 7,00%, az Erste Banknál szintúgy 7,00%, az OTP Banknál pedig 8,16%. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A szakértők szerint az e heti vihar valószínűleg nem múlja felül a májusban tapasztalt G5-ös vihart, amely a történelem legsikeresebben enyhített űridőjárási vihara volt. A tudósok továbbra is figyelemmel kísérik a naptevékenység alakulását, hogy pontosabban meghatározhassák a jelenlegi napciklus csúcspontját. Dahl hozzátette: "Jelenleg a napmaximum közepén vagyunk, csak azt nem tudjuk, hogy elértük-e már a csúcsot. Ezt később döntjük el, és ez valamikor idén vagy akár a jövő év elején is bekövetkezhet."

Címkék:
vihar, egyesült államok, nap, világ, usa, szakértők, amerikai egyesült államok, égi jelenségek,